latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:23 ⇒ 09/08/2022 | 08:12 | Аутор: ТАНЈУГ

"Паклена комедија" са Малковичем у Феликс Ромулијани

Холивудски глумац Џон Малкович извешће са оркестром Бечке академије и Вроцлавским барокним оркестром, музички комад "Паклена комедија" вечерас на античком налазишту Феликс Ромулијана код Зајечара.
Џон Малкович (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић) -
Џон Малкович (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Представа ће бити изведена у оквиру Зајечарског културног љета на Феликс Ромулијани и АртЛинк фестивалу, који ове године обиљежава десетогодишњи јубилеј.

"Паклена комедија - исповест серијског убице" говори о Џеку Унтервегеру, аустријском писцу и серијском убици, познатом као убица из бечких шума, који је 1976. осуђен на затворску казну за убиство осамнаестогодишње Маргрет Шафер, а потом у затвору открио дар за писање и аутобиографским романом "Чистилиште или излет у затвор - Извјештај кривца" доживео славу.

Диригент Мартин Хаселбок, који је иначе и предложио Малковичу да раде на овом јединственом перформансу, уткао је у ту причу музичку листу коју је сам одабрао.

Та листа је сачињена од арија познатих композитора Моцарта, Вебера, Бетовена, Баха...

Малковић истиче да му је од раније била позната прича о Џеку Унтервегеру, будући да је како каже, сам доста времена провео у Њемачкој, где је то прилично позната прича и, поготово, у Аустрији.

- Знао сам за њу и сматрао сам да би могла да представља веома интересантан комад, ако не из неког бољег разлога, а оно зато што је Мартин имао оркестар у Бечу, а Унтервегер живио у Бечу. Мартин је имао оркестар у Лос Анђелесу, а Унтервегер је отишао у Лос Анђелес да напише чланак о сексуалном занату у Лос Анђелесу. Између осталих, разговарао је са три проститутке, које је убио послије разговора. Мислио сам да се то природно уклапа и на крају смо се договорили да то буде тема, и Михаел Струмингер је написао сценарио. Налазио се у Цириху, гдје је режирао оперу. Послао ми је сценарио прилично касно, свега пар дана прије сценског читања - наводи Малкович.

Како славни редитељ и глумац каже, комад веома много говори о свијету у којем живимо.

- О свету у којем живимо не казује нам много тога лијепог, тако да је вјероватно боље што мање да кажемо о томе. Фасцинирани смо убицама и они веома привлаче неке људе - каже Малкович.

Према његовим ријечима, драго му је због повратка у Србију.

- У Србији сам наступио двапут. Први пут је то било на почетку пандемије, тако да се, дан послије нашег наступа у Београду на филмском фестивалу, град затворио. Претхнодне вечери затворио се Беч, а потом и Дебрецин и Истанбул. Тако да сам од Београда видио врло мало. Позван сам у градску скупштину, гдје смо били на лијепом пријему и лијепој вечери, али сам мало тога видио. Волио бих то, али ни вечерас нећу видјети много од Београда. Али предстоји нам дуг пут до здања у којем ће бити одиграна представа, па ће бити лијепо видјети руралне предјеле земље, али је мој утисак о њој добар - рекао је Малкович.

О свом поријеклу славни умјетник каже да нема пуно ваљаних информација.

- Мој отац је увек говорио да је његов отац највећи лажов на сијвету, тако да не знамо баш пуно. Чуо сам разне ствари, да смо одавде, оданде, да смо ово, да смо оно. Вјерујем да је моја бака са очеве стране такође имала претке српског поријекла али о томе не знамо баш много, а када ми је умрла млађа сестра, пронашли смо крштеницу у којој пише да је рођена у Брну, тадашњој Чехословачкој. Не знам да ли је та крштеница права. Знајући какав ми је био деда, некако сумњам у то. Тако да знамо веома мало, јер се код нас (у породици) језик није говорио, и није постојала жеља да дјеца науче језик -  каже Малкович.

Напомиње да је и даље веома активан и да има много пословних планова.

- Ове године снимао сам један француски филм. На турнеји сам са једним другим комадом који садржи класичну музику, и чији је назив Музички критичар, који смо прије неколико година извели овде у Београду. У Паризу радим ма серији под називом “Нови изглед" (New Look) о француској индустрији моде на крају немачке окупације Париза - навео је Малкович.

Увјерен је, како истиче, да ће позориште какво сада познајемо преживјети дигиталну револуцију која нуди све више екрана и све више сензација.

- Нисам сигуран да ће преживјети филм, јер то сада делује мало вјероватно, али позориште хоће, јер је оно потпуно другачије искуство. Једно је као пластична картица, неорганско је и направљено једном засвагда, а друго је жива умјетност и органско, попут живота. Наравно, смрт позоришта предвиђа се већ пар хиљада година, али, иако је пандемија начинила велику штету догађајима који се одигравају уживо, а људи се вјероватно плаше да сједе једни поред других...Да, мислим да ће позориште преживјети - каже Малкович.

Глумац додаје да Холивуд за њега није предмет интересовања и да не зна много о њему.

- У Холивуду не проводим много времена и не знам много о њему. То није бизнис који пратим сам по себи, пратим га на основу ствари које чујем. Никада нисам живио у Холивуду и не знам баш толико о њему - казао је Малкович.