latinica  ћирилица
08/08/2022 |  08:50 ⇒ 10:07 | Аутор: РТС

Испливавају људски остаци из највећег резервоара воде у САД због вишедеценијске суше (ВИДЕО)

Људски остаци по четврти пут су пронађени у језеру Мид, највећој акумулацији у САД која наставља да се смањује усљед вишедеценијске суше, саопштили су званичници.
Језеро Мид у Невади (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN) -
Језеро Мид у Невади (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Према Служби Националног парка, на плажи у подручју језера Мид, на страни Неваде у суботу су поново откривени људски остаци. То је четврти пут од маја да je људски скелет пронађен у језеру, гдје ниво воде наставља да опада.

Уз помоћ ронилачког тима Полицијске управе Лас Вегаса, чувари парка су реаговали и поставили периметар за извлачење остатака.

Званичници су навели да је ниво воде у резервоару толико низак да би могао да достигне статус "мртвог базена", што значи да је вода прениска да би текла низводно.

Према америчком Бироу за мелиорацију, минимални ниво површине воде потребан за производњу енергије на брани Хувер је 320 метара.

Све испод тога сматра се "неактивним базеном", а "мртви базен" постоји када ниво воде достигне око 270 метара, наводи федерална агенција.

Остаци људског скелета пронађени су и 7. маја близини залива Калвил на језеру, саопштила је Служба националног парка.

Откриће је дошло недјељу дана након што је тијело у стању распадања пронађено у бурету у близини рибарског пристаништа Хеменвеј у резервоару.

Језеро Мид је акумулација коју је формирала Хуверова брана на ријеци Колорадо у југозападном делу Сједињених Држава. Налази се у државама Невада и Аризона, 39 километара источно од Лас Вегаса.

То је највећи резервоар у САД по капацитету воде. Језеро Мид обезбеђује воду државама Аризона, Калифорнија и Невада, као и дијелу Мексика, као и за велике површине пољопривредног земљишта.