latinica  ћирилица
08/08/2022 |  09:46 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Напредак Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг листи

Универзитет у Бањалуци остварио је напредак за 178 мјеста на Вебометриксовој ранг-листи и на свјетском нивоу налази се на 2.769 мјесту.
Универзитет -
Универзитет

Према најновијем Вебометриксовом извјештају, бањалучки Универзитет задржао је другу позицију на листи високошколских установа из БиХ, док се на свјетском нивоу налази на 2.769 мјесту, саопштено је из Универзитета у Бањалуци.

Универзитет у Источном Сарајеву саопштио је да је остварио напредак од 219 мјеста.
 
Према извјештају из јула 2022. године, Универзитет у Источном Сарајеву је задржао треће мјесто на листи универзитета из БиХ, док се на свјетском нивоу налази на 3.223. мјесту.
 
Ово је до сада најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи за од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир да је рангирање обухватило више од 31.000 универзитета.
 
Побољшање позиције Универзитета резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања.
 
Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

На овој листи налази се 31.000 универзитета из цијелог свијета, а у процесу методологије рангирања анализирају се три категорије: видљивост, отвореност и изврсност.

Традиционално прву позицију на Вебометриксу заузимају амерички универзитети Харвард и Станфорд, а слиједи их Масачусетски технолошки институт.