latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:05 ⇒ 11:24 | Аутор: РТРС

Министарство финансија: Обезбијеђена средства за исплату јулских пензија

Министарство финансија Републике Српске је обезбиједило средства неопходна за исплату јулских пензија за кориснике тог права у Републици Српској, Федерацији БиХ и иностранству, у износу од 115.698.060 КМ.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

- Средства ће, у складу са законом, бити дозначена комерцијалним банкама и ЈП "Поште Српске" данас, како би започела исплата пензија - саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Наводе да су у  складу са опредјељењем Владе Републике Српске да, усљед посљедица инфлаторних кретања, пружи подршку најстаријој популацији, од почетка године пензије повећане за 14 одсто.

Укупан износ потребан за исплату пензија на годишњем нивоу је Ребалансом повећан за 89,8 милиона у односу на планирани буџет и износи укупно 1,360 (милијарду и 360 милиона) КМ.

У плану је и исплата једнократне помоћи свим пензионерима у Републици Српској, за шта су Ребалансом буџета такође обезбијеђена средства.

Министарство финансија и Влада Републике Српске ће и даље пратити макроекономска кретања и потребе корисника права на пензијско-инвалидску заштиту, и у складу са тим вршити даља усклађивања.