latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:46 ⇒ 10:53 | Аутор: СРНА

Легат Милутина Дедића поклоњен "Адлигату"

Легат српског сликара, историчара умјетности и путописца Милутина Дедића, који чине 4.000 портрета и 3.000 цртежа, стотине књига и архивска грађа, поклоњен је Дому легата Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат" у Београду.
Легат српског сликара Милутина Дедића - Фото: СРНА
Легат српског сликара Милутина ДедићаФото: СРНА

Дародавци су Дедићеви синови Филип и Лука Дедић, који су умјетничку заоставштину свог оца предали представницима "Адлигата", заједно са педесетак умјетничких слика, на којима се најчешће појављују воденице, манастир Хиландар и морски мотиви.

Из "Адлигата" подсјећају да је Милутин Дедић, који је рођени брат славног пјевача Арсена Дедића, живот посветио осликавању Хиландара и других српских манастира, као и заборављеном етно-насљеђу, нарочито воденицама.

Дедић је више од 20 пута посјетио манастир Хиландар, који му је касније био инспирација за више од 500 цртежа и слика на којима је мотив Света Гора.

Сликао је и океан, споменике и крајолике у Србији, родном Шибенику, широм Далмације и Југославије, а оставио је бројне цртеже воденица којима је био опчињен, јер се као дијете током Другог свјетског рата сакривао од бомбардовања у једној воденици.

Милутин Дедић рођен је у Шибенику 1935, а умро је у Београду прошле године.

Осим сликањем, бавио се и писањем, а оставио је 10.000 страница дневника испуњених записима са хиљадама портрета и цртежа.

Аутор је бројних путописа, као и више књига, међу којима је "Трг тишине" из 2012. године, 160 епизода емисије "Енциклопедија за радознале" на РТС-у и 190 колумни "Сликарев маратон", у којима је представио велики дио својих дневничких записа и цртежа.