latinica  ћирилица
08/08/2022 |  10:48 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Нетакнута природа планине Шатор

Језеро на планини Шатор /1.875 метара/, гдје је природа нетакнута, једно је од најљепших у Крајини, али га треба учинити приступачним купачима јер годинама уназад није чишћено, рекла је предсједник Општинског вијећа у Босанском Грахову Слађана Чеко.
Шатор планина - Фото: СРНА
Шатор планинаФото: СРНА

Чеко је истакла да би уређење Шаторског језера помогло у развоју туризма у локалној заједници.

- Многобројни туристи из земље и региона посјећују језеро и Шатор. У близини језера се налази и средњовјековна Момчилова кула и село Преодац, које има највише извора у Европи - навела је Чеко за Срну.

На њену иницијатицу, Шаторско језеро су оквиру еко-акције посјетили и очистили припадници ронилачких клубова из Мостара, Имотског, Сплита и Сарајева.

Сенко Кулаш из Клуба подводних активности "Експлорер" из Сарајева изјавио је Срни да је Шаторско језеро прави бисер и богатство.

- На Шатор планини природа је нетакнута. Температура језера 22 степена и јако угодна за купање. Импозантно је и заиста прелијепо - рекао је Кулаш.

Према његовим ријечима, ово планинско језеро мало је запуштено, али у наредном периоду радиће се на његовом чишћењу и уређењу.

Шаторско језеро названо је по планини Шатор са истоименим планинским врхом, једним од најљепших у Крајини.

Уз све то, посебно је занимљиво Булино врело, које је, према легенди, љековито. По народном предању, ко се једном ту умије - оздрави.

Уочи и за празник Светог пророка Илије, на Шатору се окупи велики број посјетилаца, а ове године ту је боравило око 200 кампера.