latinica  ћирилица
08/08/2022 |  11:17 ⇒ 11:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Објављен први тизер за ТВ серију "Пад" (ВИДЕО)

Уочи премијерног представљања ТВ серије "Пад" у оквиру овогодишњег Сарајево филм фестивала изашао је први тизер за овај дугоочекиван серијал, саопштили су продуценти.
Жарко Лаушевић (Фото:Танјуг/ Д. Кујунџић) -
Жарко Лаушевић (Фото:Танјуг/ Д. Кујунџић)

Серија "Пад", коју чини осам епизода, рађена је по мотивима књиге Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад", описује трагичан догађај из августа 1993, у којем је учествовао познати југословенски глумац.

Распад бивше Југославије и рат, санкције и сиромаштво, хиперинфлација и свакодневно насиље у цијелом друштву, обиљежили су деведесете године прошлог вијека, а уједно дају и временски оквир радње серије, која недвосмислено указује на морални, духовни и коначно физички пад цијеле једне земље.

Преузимајући само основне мотиве из аутобиографске књиге "Година прође дан никад", серија "Пад" прати живот глумца Ивана Маслаћа од тренутка када он и његов брат стижу до стана свог ујака, недалеко од мјеста на којем се у Подгорици управо десио сукоб са трагичним посљедицама.

Прича се наставља у истражном затвору "Спуж" , гдје се главни јунак сусреће са галеријом живописних ликова од ситних лопова, криминалца и убица, па до политичких затвореника.

Паралелно, упознајемо однос Ивана и његовог оца Николе, озбиљног и рационалног човјека, са којим Иван од дјетињства има компликован однос.

Ове двије приче се усложњавају и проширују, освјетљавајући с једне стране заводљив живот једне од највећих глумачких звијезда Југославије.

- Серија "Пад" није класична адаптација књижевног дјела, већ представља слободну интерпретацију како књиге, тако и једног трагичног догађаја који је уствари метафора трагичног времена које је обиљежило деведесте године прошлог вијека, на овим поднебљима. И када један глумац, умјетник чији је позив да шири хумане вриједности, оплемењује друге људе, постане случајни актер трагичног догађаја и пређе на другу, тамну, страну - то отвара сва морална и етичка питања. Колико дубоко треба да паднеш да би се искупио? Да ли послије пада можеш устати и наставити даље? Шта је адекватна казна? - су само нека питања на која наш главни јунак тражи одговор. Стога се серија “Пад“ не тиче само главног јунака - глумца, већ кроз његову трагичну судбину говори о људима који су, као и та земља доживјели општи духовни, морални и физички пад. Зато су у нашој серији сва имена промијењена, а многе нове измишљене ситуације и сцене доприносе утиску прошлих времена - објашњава редитељ Бојан Вулетић.

Ауторску екипу чине и сценаристи Бојан Вулетић и Петар Михајловић, директор фотографије Душан Јоксимовић, сценограф Аљоша Спајић и костимограф Драгица Лаушевић. Изузетне улоге су, поред Милана Марића у главној улози, остварили и Крешимир Микић, Изудин Бајровић, Славко Собин, Драган Маринковић, Милица Јаневски, Анђела Јовановић, Кемал Ризвановић и многи други.

Телевизијско приказивање очекује се на зиму 2023. на Суперстар ТВ, а продукцијске куће Firefly Productions и Телеком Србија стоје иза ове оригиналне ТВ серије.