latinica  ћирилица
08/08/2022 |  11:29 | Аутор: РТРС

Раст календарски прилагођеног промета за више од 28 одсто

Укупни календарски прилагођени промет индустрије Републике Српске у јуну у односу на исти мјесец прошле године имао је раст од 28,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Календарски прилагођени промет индустрије Српске на иностраном тржишту у овом периоду имао је раст од 30 одсто, док је раст на домаћем тржишту био 26,6 одсто.

Посматрано према економској намјени производа у јуну ове године у односу на јун лани, највећи процентуални раст календарски прилагођеног промета од 40 одсто био је код нетрајних производа за широку потрошњу.

Укупни десезонирани промет индустрије Српске у јуну у поређењу са мајем мањи је за 0,8 одсто, гдје је промет на иностраном тржишту остао непромијењен, док је на домаћем тржишту имао пад од 1,7 одсто.

У јуну у односу на мај највећи процентуални раст десезонираног промета од седам одсто био је код енергије.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је Срни да се у суштини тај раст доминантно односи на раст цијена.

"С друге стране, када је у питању увоз ми имамо непредвидиву ситуацију на свјетском тржишту која се одражавала посљедњих мјесеци на то да појединих репроматеријала није било на тржишту и да су привредници врло тешко долазили до појединих сировина. Због тога су набављали и веће количине сировине ради обезбјеђивања сигурности производње", навео је Благојевић.

Према његовим ријечима, генерално посматрано цијела ситуација се доминантно односи на раст цијена производа, а у наредном периоду се не може предвидјети шта ће се дешавати, јер је прво била криза изазвана пандемијом вируса корона, затим је дошла инфлација на глобалном нивоу, па избио сукоб у Украјини.

"Све се то дешава на глобалном тржишту, али се одражава и на нашу економију, која је увозно зависна и осјећа посљедице свега што се дешава на глобалном тржишту", каже Благојевић.