latinica  ћирилица
08/08/2022 |  12:17 ⇒ 12:17 | Аутор: РТС

Паспаљ: Потребан нам је квалитетан странац

Легендарни српски кошаркаш Жарко Паспаљ није задовољан ситуацијом у којој се налази српска кошарка, посебно мушка репрезентација која не прави очекиване резултате.
Жарко Паспаљ (Фото: EPA/SASA STANKOVIC, илустрација) -
Жарко Паспаљ (Фото: EPA/SASA STANKOVIC, илустрација)

Паспаљ је истакао да не постоји систем који је раније доносио успјехе и његово рјешење могло би да подијели спортску јавност у Србији – квалитетан странац.

Члан једне од најуспјешнијих генерација у историји наше кошарке наводи да је тренутно стање у нашем тиму посљедица лошег рада који траје годинама.

- Ствари нису добре већ неко вријеме, а Душан Ивковић је о проблемима говорио пре 15 година. Начин на који смо ми радили више не постоји. Ми смо земља кошарке, али питање је у ком правцу идемо - рекао је Паспаљ за Максбет радио.

Резултати које биљежи национални тим, посебно у посљедњих пет година, све су само не добри.

- Ситуација је озбиљна и мора што прије да се реагује. Резултати репрезентације су директно повезани са интересовањем дјеце за кошарку у Србији. Нисмо отишли на Олимпијске игре у Токију. Сада је под великим упитником одлазак на наредно Свјетско првенство, а плашим се да ће бити веома тешко да будемо и на Олимпијским играма у Паризу. Ништа се не дешава преко ноћи - казао је Паспаљ.

Паспаљ има рјешење за наведени проблем.

- Мислим да нам је потребан странац на позицији "четири", која је критична за нас. Међутим, ми ту карту нисмо искористили. Имате примјер у женској репрезентацији, гдје смо остварили неколико сјајних резултата са страним играчицама (Данијел Пејџ, Ивон Андерсон, прим. аут). И нико није рекао да су оне освојиле медаљу, већ репрезентација Србије - закључио је Паспаљ.