latinica  ћирилица
08/08/2022 |  12:29 ⇒ 12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Песков: Још нема услова за састанак Путина и Зеленског

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да још увијек не постоје неопходни предуслови за састанак руског предсједника Владимира Путина и украјинског Володимира Зеленског као и да се тренутно између Москве и Кијева не воде разговори.
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV) -
Дмитриј Песков (Фото: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV)

- Украјинска делегација преговарача је, да тако кажем, нестала са радарских екрана. Сада нема разговора. Специјална војна операција се наставља и трајаће све док се не остваре зацртани циљеви - поручио је Песков, преноси агенција ТАС С.

Како је рекао портпарол Кремља, састанак између руског предсједника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Володимира Зеленског могао би да буде одржан тек након што преговарачи двије земље заврше свој "домаћи задатак", а предуслови за разговоре на највишем нивоу тренутно не постоје.

- Што се тиче састанка на највишем нивоу између предсједника Путина и његовог украјинског колеге Зеленског, он би могао да се одржи тек након што преговарачи заврше свој домаћи задатак - рекао је Песков напомињући да то још није учињено тако да још увијек не постоје неопходни предуслови за састанак.

Песков је то рекао коментаришући предлог турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да се уговоре преговори Путина и Зеленског.

Такође, како је додао, турски предсједник је више пута нудио помоћ у рјешавању ситуације око Украјине и наставља то да чини.

- Знате да је предсједник Ердоган више пута нудио своје услуге и улагао напоре да покрене мировни процес. Знамо да је његова улога у организовању веома, веома добрих услова за неколико рунди разговора између руске и украјинске делегације била прилично велика. И предсједник такође наставља да улаже напоре да помогне таквом процесу - рекао је Песков коментаришући резултате Ердоганових разговора у Сочију са руским предсједником Путином.