latinica  ћирилица
08/08/2022 |  12:57 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Почело штампање гласачких листића

У погону "Унионинвестпластике" у Семизовцу код Сарајева данас је почело штампање око 14 милиона гласачких листића за опште изборе 2. октобра, за шта ће бити утрошено око 120 тона папира.
Сарајево - почетак штампања гласачких листића - Фото: СРНА
Сарајево - почетак штампања гласачких листићаФото: СРНА

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић рекао је да ће се на гласачким листићима наћи 127 политичких субјеката, од којих су 72 политичке странке, 38 коалиција и 17 независних кандидата, што је укупно 7.257 кандидата на гласачким листићима.

Фото: РТРС

- ЦИК је одлуком од 7. јула именовао тим за праћење реализације услуга штампања и паковања гласачких листића. Тим ће пратити и надзирати набавку, опремање, складиштење и употребу папира са воденим жигом и процес штампања и паковања гласачких листића, о чему ће писмено обавјештавати Комисију - рекао је Арнаутовић новинарима поводом почетка штампања гласачких листића.

Он је напоменуо да постоји вишеструка контрола и надзор над процесом штампања и паковања гласачких листића.

- Постоји двадесетчетворочасовни видео-надзор којем ЦИК може приступити у сваком тренутку из сједишта Комисије. Снимци видео-надзора ће бити сачувани и предати Комисији - навео је Арнаутовић.

Предсједник ЦИК-а најавио је и почетак штампања гласачких листића за бираче који ће гласати путем поште изван БиХ, о чему ће јавност бити благовремено информисана.

- То ће бити група бирача који ће први добити гласачке листиће, далеко прије 2. октобра - нагласио је Арнаутовић.