latinica  ћирилица
08/08/2022 |  14:29 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Петричевић у Петрову; Од сриједе јавни позив за подстицаје привреди (ВИДЕО)

Од сриједе, 10. августа, биће расписан јавни позив за подстицај малим и средњим предузећима, старим занатима, иновацијама и дигиталним трансформацијама у оквиру привредних субјеката, са расположивим фондом од 500.000 марака.
Вјекослав Петричевић посјетио фабрику кревета "Моделс" у Петрову - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић посјетио фабрику кревета "Моделс" у ПетровуФото: СРНА

Позив ће бити отворен 15 дана, најавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић, који је обишао недавно отворену фабрику кревета и мадраца у Петрову.



Сваки дан из фабрике кревета и мадраца у Петрову на тржиште се отпреме два до три шлепера робе. Припрема се нова пошиљка, радници у производњи све су на вријеме произвели и тренутно су на колективном годишњем одмору.

- У магацину вршим припрему робе за утовар за извоз. Задовољан сам, услови су добри и све је по договору - рекао је Раде Радић радник.

Циљ је да се почетни циљ - милион марака производа мјесечно, до краја године удупла. За већу производњу требаће нови радници.

- Производња тече за сада добро и ми смо задовољни. У послу смо дуго, за сад имамо преко 100 запослених, а запошљавамо и нове. Наш циљ је да имамо 300 запослених - рекао је Арслан Кавгић, фабрика кревета "Моделс",Петрово

За повећање плата и набавку нове опреме и технологија привредницима су на располагању подстицаји Владе Српске у износу од 12 милиона марака.

- Свака нова машина која уђе у овакве погоне да буде подржана и од стране министарства и Владе Републике Српске и на крају крајева да на тај начин обезбиједимо нова радна мјеста - истакао је Вјекослав Петричевић министар привреде и предузетништва.

Од 10. августа Министарство привреде и предузетништва расписаће нови јавни позив за подстицај малих и средњих предузећа, старих заната, иновација и дигиталних трансформација.

На располагању ће бити 500.000 марака. Министар Петричевић обишао је и општину Петрово. Као највећи проблем истакнуто је затварање локалне депоније.

- Приморани смо да возимо комунални отпад на регионалну депонију у Добој, што је финансијски велики проблем, због тога смо донијели на посљедњој сједници СО Петрово непопуларну мјеру поскупљења смећа - сматра Озрен Петковић начелник општине Петрово.

Директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђан Тодоровић додаје да је договорено да ће Фонд и општина заједнички обезбиједити средства да се уради сва документација која би претходила добијању одобрења за привремено депоновање на депонији како би се смањили трошкови грађана.

Као трајно рјешење проблема ипак је наведено санирање и затварање локалне депоније, прелазак на систем претоварних станица и одвоз отпада на регионалну депонију у Добоју.