latinica  ћирилица
08/08/2022 |  17:17 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

У Градишци обиљежено 30 година од одбране од хрватске агресије (ВИДЕО)

У градишком насељу Бок Јанковац код спомен-комплекса данас је служен парастос и положени су вијенци поводом обиљежавања 30 година од одбране Градишке од агресије јединица Хрватске војске у којој је погинуло 16 бораца Војске Републике Српске, а 22 су рањена.
Градишка - полагање вијенаца -
Градишка - полагање вијенаца

Вијенце и руже положили су поредставници Народне скупштине Републике Српске, града Градишке, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, организација проистеклих из претходних ратова, чланови породица погинулих бораца и делегације политичких партија.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је обавеза градских власти и грађана да његују сјећање на оно што се догодило прије 30 година и на 16 бораца који су тада дали животе за одбрану Градишке и Републике Српске.

- Не смијемо да заборавимо херојство људи који су нам омогућили да живимо у слободи и да имамо Републику Српску као гаранцију опстанка на овим просторима - поручио је Аџић.

Ратни командант Другог батаљона Градишке бригаде Миодраг Кевић нагласио је да је агресија Хрватске војске на овај град и Републику Српску извршена с намјером да се направи мостобран и омогући прелазак моторизованих хрватских војних снага преко Саве и наставе напади према Бањалуци и Приједору.

- Да је тај продор успио, сигурно би то утицало на даљи ток рата. Надам се да ће ова битка бити једног дана уврштена у попис значајних датума за Републику Српску - рекао је Кевић.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић истакао је да је битка у Бок Јанковцу значајна за одбрану Српске јер тај напад није био усмјерен само на Градишку, већ на освајање овог дијела Српске.