latinica  ћирилица
08/08/2022 |  22:26 | Аутор: СРНА

Зворник прославио крсну славу

Вечерњом службом у Храму Светог Јована Крститеља, литијом кроз град и ломљењем славског колача на платоу љетне позорнице испред Народне библиотке и музејске збирке, Зворник је прославио славу града - Свету Петку Трнову.
Зворник-слава града - Фото: СРНА
Зворник-слава градаФото: СРНА

Славски колач преломили су Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије, градоначелник Зворника Зоран Стевановић, свештенство и грађани.

Претходно је епископ Фотије служио помен код споменика за 1.080 српских бораца погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату. Вијенац код споменика положио је Стевановић.

Епископ Фотије је, након резања славског колача, честитао славу градоначелнику, вјерницима и грађанима који празнују данашњи празник.

- Господ да благослови овај град, да у њему не буде временских непогода и неприлика, да у Зворнику нема вируса, ни природних ни вјештачких, да град буде здрав и да у њему људи живе у миру, љубави једни са другима, како нас о томе учи Српска православна црква и православна вјера - рекао је епсикоп Фотије.

Наглашавајући да треба да чувати светосавску филозофију живота и међусобно се поштовати, владика Фотије је рекао да је то етика љубави према крсту, васкрсењу и благословеном животу.

Стевановић је у обраћању окупљеним грађанима рекао да је круна манифестације "Зворничког љета" слава града - Света Петка Трнова, којом се одржава традиција и саборовање.

Пожеливши грађанима Зворника да се сви заједно више друже, раде и брину о свом граду и Републици Српској, Стевановић је нагласио да ће се само тако обезбиједити останак и опастанак на овим просторима.

- Циљ манифестације "Зворничко љето" и крсне славе Свете Петке Трнове јесте да се окупљамо, да сви Зворничани и они којима је Зворник у срцу, а нису тренутно ту, да дођу да размјенимо искуства и да видимо шта може боље и да на томе радимо - рекао је Стевановић.

Честитке поводом славе Свете Петке Трнове - заштитинице града Зворника, градоначенику и грађанима Зворника упутили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Манифестација "Зворничко љето 22", које је почело 2. августа, завршава се вечерас концертом Жељка Самарџића на градској плажи поред Дрине.

Покровитељи ове манифестације су Кабинет предсједнице Републике Српске, Влада Републике Српске, Министарство трговине и туризма Републике Српске и град Зворник, који је и организатор ове манифестације.