latinica  ћирилица
09/08/2022 |  07:12 ⇒ 07:18 | Аутор: ТАНЈУГ

У поплавама у Јужној Кореји погинуло најмање седам особа (ФОТО)

Најмање седам особа погинуло је током ноћи у главном граду Јужне Кореје Сеулу и околини, након што је јака киша прекинула снабдјевање струјом, изазвала клизишта и оставила путеве и метро под водом, саопштиле су данас власти.
Невријеме у Јужној Кореји (Фото: EPA-EFE/YONHAP) -
Невријеме у Јужној Кореји (Фото: EPA-EFE/YONHAP)

Најмање пет особа је погинуло у Сеулу и још двоје у суседној провинцији Гјонги до јутрос, саопштио је Централни штаб за ванредне ситуације, који је данас подигао упозорење највишег нивоа, преноси Ројтерс.

Најмање девет особа је повријеђено, а још шест се води као нестало.

Предсједник Јужне Кореје Јун Сук Јол предсједавао је састанком за реаговање у ванредним ситуација и наложио надлежним властима да се фокусирају на спречавање нових жртава и брзу контролу и опоравак поплављених подручја, саопштио је штаб.

У јужном Сеулу током јучерашњег дана падало је више од 100 мм кише на сат, а у неким дијеловима града и 141,5 мм кише, што су најгоре падавина у посљедњим деценијама, према Корејској метеоролошкој агенцији (КМА), преноси Ројтерс.

Акумулирана количина падавина у Сеулу од поноћи у понедјељак износила је 420 мм до 5 сати ујутро, а за данас се прогнозира још више падавина.

У гламурозном градском округу Гангнам, неке зграде и продавнице су поплављене и остале су без струје, док су бројни аутомобили, аутобуси и станице метроа потпуно под водом, наводи британска агенција.

КМА је издала упозорења за јаку кишу широм главног града и градског подручја на коме живи 26 милиона становника, а очекује се да ће обилне падавине у централном дијелу земље наставити најмање до сриједе, наводи Ројтерс.