latinica  ћирилица
09/08/2022 |  07:50 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

У септембру почиње изградња два ауто-пута

Први радови на ауто-путу Приједор-Бањалука почеће 2. септембра, а петнаестак дана касније кренуће и изградња дионице Бијељина-Рача, чиме ће Република Српска постати велико градилиште, најавио је вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Слободан Станаревић.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Станаревић је навео да је рок за изградњу дионице ауто-пута Приједор-Бањалука у дужини од 42 километра пет година и да радови крећу из Приједора.

- Вјерујем да ће Кинези све завршити и прије рока јер им је ци&схy;љ да период концесије од 30 година почне што прије - рекао је Станаревић за "Глас Српске".

Станаревић каже да би средином септембра, према плану, требало да почну и званични радови на дионици ауто-пута Бијељина-Рача.

- Вјерујем да ћемо до краја године са турском компанијом постићи и договор око дионице од Бијељине до Брчког, а већ имамо и приједлоге око трасе која би требало да иде кроз дистрикт Брчко. С тим ћемо изаћи у јавност када се све стране усагласе - рекао је Станаревић.

Он је најавио да на јесен креће и градња петље у Маховљанима на ауто-путу Бањалука-Градишка која ће служити за искључење на аеродром.

Према његовим ријечима, Српску поред горе поменутих путева чека још низ веома значајних инфраструктурних пројеката као што је дионица ауто-пута Вукосавље - Брчко, али и брзи путеви од Приједора до Козарске Дубице и од Бијељине до Требиња.

- Брзи путеви нису у плану ове и идуће године, али сигурно ће бити реализовани. Такође, једна кинеска компанија је заинтересована за градњу ауто-пута Бањалука-Мркоњић Град. Планови су велики, а добробити комуникационе мреже коју градимо биће огромни - истакао је Станаревић.

Изградњом ауто-путева од Новог Града до Бањалуке, затим Добој, Вукосавље, Брчко, Бијељина, Рача па све до Београда, Станаревић сматра да ће се допринијети развоју комплетног сјевера Српске и свих локалних заједница које гравитирају на том подручју.