latinica  ћирилица
09/08/2022 |  07:59 ⇒ 08:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Куба: Запалио се и срушио и трећи резервоар са нафтом (ВИДЕО)

Трећи резервоар са сировом нафтом се запалио и срушио на главном терминалу у Матанзасу на Куби, саопштио је гувернер те провинције Марио Сабинес, преноси Ројтерс.
Горе резервоари нафте на Куби (Фото: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa) -
Горе резервоари нафте на Куби (Фото: EPA-EFE/Ernesto Mastrascusa)

Како је прецизирано, ватра се јуче проширила преко изливене нафте из другог резервоара, који се запалио прије два дана у највећој индустријској несрећи на Куби у посљедњих неколико деценија.

Гувернер провинције Матанзас Марио Сабинес рекао је да пожар личи на "олимпијски пламен" и да прелази са једног резервоара на други.

Он је додао да се изнад читавог подручја подигао црни дим и да је ситуација "компликована".

Сабинес је саопштио и да су кубанске службе постигле напредак у обуздавању пожара током викенда, након што је стигла помоћ из Мексика и Венецуеле, али је касно синоћ ватра почела да се шири из другог резервоара који се срушио.

У пожару изазваном ударом грома у нафтно складиште у кубанском граду Матаназас један ватрогасац је погинуо, а 16 особа се води као нестало, сви након суботње експлозије у другом резервоару.

Четврти резервоар је угрожен, али се није запалио, саопштиле су кубанске власти.

Матанзас је највећа кубанска лука за пријем сирове нафте и горива, а ова земља се ослања на нафту за производњу већег дијела своје електричне енергије, преноси британска агенција.