latinica  ћирилица
09/08/2022 |  08:23 ⇒ 08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Овације за Малковича на Феликс Ромулијани

Изведбом музичког комада "Паклена комедија", холивудски глумац Џон Малкович и оркестар Бечке академије са Вроцлавским барокним оркестром синоћ су одушевили публику на античком налазишту Феликс Ромулијана код Зајечара.
Џон Малкович у Зајечару (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Џон Малкович у Зајечару (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Малкович и музичари су за свој специфични позоришни експеримент награђени овацијама око 1.000 посјетилаца на простору на отвореном унутар остатака римске царске палате из 3. стољећа.

"Паклена комедија" спојила је Малковичеву сценску изражајност у изговарању текста инспирисаног искуством серијског убице и врхунску класичну музику у изведби два оркестра.

Бахове, Бетовенове, Хајднове арије су на маестралан начин дочаравали оркестри и сопранисткиње Чен Риз и Сузан Ланбајн.

Малкович је од представника локалних власти Зајечара добио на поклон слику инспирисану Феликс Ромулијаном и књигу која говори о овом вриједном налазишту.

Представа је изведена у оквиру Зајечарског културног љета на Феликс Ромулијани и АртЛинк фестивалу, који ове године обиљежава десетогодишњи јубилеј.

"Паклена комедија - исповест серијског убице" говори о Џеку Унтервегеру, аустријском писцу и серијском убици, познатом као "Убица из бечких шума".

Унтервегер је 1976. осуђен на затворску казну за убиство осамнаестогодишње Маргрет Шафер, а потом је у затвору открио дар за писање и аутобиографским романом "Чистилиште или излет у затвор - Извјештај кривца" стекао славу.

Концерту је присуствовала и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, као и представници дипломатског кора.