latinica  ћирилица
09/08/2022 |  08:58 ⇒ 09:04 | Аутор: РТС

Перишић: Први пут од почетка епидемије не умире се од ковида, већ са ковидом

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш Зоран Перишић рекао је за РТС да су бројке неумољиве и говоре да смо усред новог таласа. У Нишу су јуче регистрована 352 новозаражена пацијента, што је највише у овом таласу. У болници у Крушевцу има 176 пацијената и то су људи који не леже због ковида него са ковидом, напоменуо је Перишић. Први пут од када је болест ушла у наше животе, не болује се и не умире због ковида већ због придружених болести, истиче Перишић.
Клинички центар у Нишу - Фото: ТАНЈУГ
Клинички центар у НишуФото: ТАНЈУГ

Таман када смо помислили да смо корони "видели леђа", бројеви новозаражених на дневном нивоу говоре другачије.

Послије дужег времена, испред ковид амбуланти су редови за тестирање, а због већег броја пацијената поједине амбуланте су увеле 24-орочасовна дежурства. Резултати кажу да је сваки други тестирани пацијент заражен.

- У нашим ковид објектима, у болници у Крушевцу је 176 пацијената, то су људи који не леже због ковида него са ковидом. То су хронички пацијенти због других болести и први пут од када је болест ушла у наше животе, не болује се и не умире због ковида већ се умире због придружених болести. У просјеку то су старији људи - старији од 65 и 70 година, није изненађење да буду старији од 85 и 90 година - напомиње Перишић.

Основне болести су неуролошке, пацијенти послије шлогова, ортопедске, пацијенти послије операција, затим ту су кардиолошки пацијенти са срчаном слабошћу или пулмолошки пацијенти који дуго болују од плућних болести.

Изнео је податак да је у Нишу јуче било више од 1.500 прегледа при амбулантама дома здравља.

Број вакцинисаних је нешто већи од 100, у једном овако великом граду, то је занемарљиво, истакао је Перишић.

- Унутар обејката Клиничког центра имамо ковид на педијатрији и гинекологији, након отпуштања три породиље јуче, остале су још двије породиље, клиничка слика код њих је блага, бебе се рађају здраве и трудимо се да их што прије послије порођаја пустимо кући - рекао је Перишић.

Имамо одојчад и децу старости пет, десет или 15 година, правило је да је код свих њих лака клиничка слика, додао је он.

- Већи број дјеце би могао да остане у кућним условима, али у ситуацији када имамо довољно мјеста и лијекова можемо да их хоспитализујемо, напомиње Перишић.

Дневно се прегледа око 100 пацијената упућених на инфелтивну клинику, која служи као тријажни центар, оно што је за хоспитализацију упућује се у ковид објекат у Крушевцу.

- Анализирао сам присуство вакцинисаних међу укупним бројем хоспитализованих у Крушевцу и бројка нешто претеже на страну невакцинисаних, али говоримо о старијој популацији - ту је проценат још мањи, каже доктор Перишић.

Препорука је да хронични пацијенти и старији од 60 или 65 година приме четврту дозу вакцине, рекао је Перишић.