latinica  ћирилица
09/08/2022 |  10:07 ⇒ 19:24 | Аутор: Независне

Њемачки војници у БиХ од наредне седмице

Њемачки Бундесвер почеће с ангажовањем својих војника у БиХ од средине августа, саопштено је из ЕУФОР-а, у чијим редовима ће војници бити дио војне мисије ЕУ у БиХ Алтхеа.
ЕУФОР - Фото: РТРС
ЕУФОРФото: РТРС

Како је саопштено, долазак војника одвијаће се у фазама, а поновним враћањем Њемачке број земаља које партиципирају у европској војној мисији у БиХ се попео на 20.

- Биће ангажовано максимално 50 припадника. Ово ново особље ЕУФОР-а ће обезбиједити додатни капацитет у Главном штабу ЕУФОР-а и за ЕУФОР-ове тимове у кућама за везу и осматрање, које су на непристрасној основи ангажоване широм БиХ. ЛОТ куће су ЕУФОР-ова веза с локалним заједницама и локалним властима - саопштено је.

Како су нагласили, особље у ЛОТ-овима ће живјети с локалним заједницама у којима служи и омогућиће да ЕУФОР има позитивне и важне везе с локалним и регионалним властима.

- ЛОТ куће ће такође омогућити прилику за грађане БиХ да имају контакт с ЕУФОР-ом и тиме добити прилику за директан дијалог. Ово ангажовање је даља демонстрација посвећености ЕУ стабилној, просперитетној и европској будућности за све грађане у БиХ - саопштено је.

Независне су се прошле седмице обратиле Амбасади Њемачке и Министарству одбране Њемачке с питањем када ће бити упућени војници у БиХ, али у обје институције су Независне упутили на ЕУФОР.

Јехов Хауптбутсмен, портпарол војних мисија Бундесвера за Косово, Ирак и Јордан, је само рекао да ће до ангажовања војника доћи ускоро, али да ће о конкретним детаљима јавност бити обавијештена путем ЕУФОР-а.

- Њемачки Бундестаг је 8. јула 2022. године изгласао мандат за ангажовање њемачких војника у оквиру мисије ЕУФОР Алтхеа. Планови за ово ангажовање су у току и зато вас молимо за разумијевање што вам због тог процеса не можемо давати информације о роковима за премјештање снага Бундесвера - рекао је он.

Незванично, Независне сазнају да је Ана Лена Бербок, министарка спољних послова Њемачке, приликом посјете БиХ обавијестила сва три члана Предсједништва и друге високе органе у БиХ о намјери Њемачке да се врати у ЕУФОР. Независним је речено да није било примједаба ни са једне стране, а да су се одређене резерве и забринутости појавиле накнадно, тек након што је јавно објављена та информација.

Такође, како је речено Независним, у Њемачкој постоји жеља да се овај ангажман не тумачи на негативан начин јер постоји забринутост да нико својим ријечима или потезима не угрози безбједност и животе њемачких војника. Како сазнају Независне, у Берлину се много пажње придаје на који начин се у јавности наступа и како ти наступи могу да се одразе на безбједност припадника Бундесвера.

Како је објављено у усвојеном документу на страници Бундестага, циљ операције њемачких припадника у ЕУФОР-у подразумијева превазилажење етничких тензија, као и приближавање БиХ ка ЕУ и НАТО-у.

Војници који буду ангажовани ће, како је наглашено, добити и упуте о употреби ватрене силе.

- Примјена војне моћи од стране њемачких оружаних снага ослања се на међународно право и биће додатно прецизирана кроз посебна правила. Она укључују ангажовање војне моћи у циљу властите заштите и заштите других припадника мисије ЕУФОР Алтхеа, као и у случају пружања прве помоћи. Право на самоодбрану се подразумијева - додају у документу.

Као један од разлога за ову одлуку наведен је потенцијал за дестабилизацију БиХ, као и могуће отцјепљење Републике Српске.