latinica  ћирилица
09/08/2022 |  10:33 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Велики успјех љекара Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ-а Српске (ФОТО)

У Универзитетско-клиничком центру Републике Српске изведен је веома сложени оперативни захват - уградња вјештачког зглоба рамена, саопштено је из ове здравствене установе.
Операција (Фото: УКЦ Српске) -
Операција (Фото: УКЦ Српске)

Ради се о пацијенту из источног дијела Републике Српске који је након пада задобио компликован вишедјелни прелом рамена.

Пацијент је оперисан у регионалној анестезији у тзв. скаленском блоку чиме је проценат компликација код овако сложеног захвата сведен на минимум. Том приликом уграђена му је тотална анатомска протеза рамена са комплетном реконструкцијом мишића и тетива у раменом зглобу, наводи се у саопштењу.

Операција (Фото: УКЦ Српске)

Према ријечима доктора Дејана Ћурлика, специјалисте ортопедије са овом операцијом у потпуности је заокружено лијечење повреда и обољења рамена у овој здравственој установи.

- Наши љекари успјешно врше захвате почевши од динамичке стабилизације АЦ зглоба, лијечења повреда и обољења тетива ротаторне манжетне и нестабилности рамена артроскопском и отвореном методом. Овај сложени захват - уградња протезе рамена којом је омогућено рјешавање најкомпликованијих прелома и обољења рамена представља круну двогодишњег настојања и времена проведеног на едукацијама љекара Клинике за ортопедију и трауматологију у болницама у Италији, Аустрији, Словенији, Пољској - истичу из УКЦ-а Српске.

На овај начин УКЦ Српске се сврстао у ред малог броја болница у Србији, Хрватској и Словенији у којима се изводи ова операција.

Оперативни захват је извео тим љекара и техничара Клинике за ортопедију и трауматологију и Клинике за анестезију и интензивно лијечење у саставу доктор Јовица Чеко као оператер, доктор Дејан Ћурлик и доктор Владимир Анђић као асистенти, доктор Драган Ракановић, анестезиолог и инструментарка Јелица Ристић.

- Овом приликом бих изразио захвалност начелнику Клинике за ортопедију и трауматологију УКЦ-а Српске доктору Николи Бојићу и генералном директору наше установе професору доктору Влади Ђајићу на подршци и разумијевању током процеса едукације као и на обезбјеђивању најсавременијих имплантата за потребе наших пацијената - рекао је доктор Ћурлик.