latinica  ћирилица
09/08/2022 |  11:23 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Рајко Паштар љубав према фотографији претворио у професију (ВИДЕО)

Фотограф Рајко Паштар обиљежава 50 година од када се бави фотографијом.
Ранко Паштар - Фото: РТРС
Ранко ПаштарФото: РТРС

Ова љубав која је почела као хоби претворила се у професију. Са сјетом и емоцијом се сјећа својих почетака 70-их година прошлог вијека, али и свог ратног фоторепортерског посла током Одбрамбено- отаџбинског рата. Током пет деценија морао се прилагодити новим трендовима.

Још као средњошколац Рајко Паштар своју фото каријеру започео је у фото клубу Сарајево који је тада био цијењен и ван граница бивше државе. Стрпљиво и пажљиво је учио од старијих. Након што је уписао Машински факултет учлањује се у фото клуб Машинац гдје одмах препознају његов таленат. Од тог тренутка фотографија постаје његова професија.

Почетак рата 1992. године, који га затиче на Грбавици, потпуно је промијенио његов однос према фотогрфији јер силом прилика постаје ратни фото репортер. Направио је преко 6.000 ратних фотогрфија које су и данас нијеми свједоци ратних дешавања на сарајевском ратишту.

Након рата вратио се својој првој љубави кретивној фотографији. Ускоро ће у пензију али даље остаје активан и вјеран својој професији.

Промијенила су се времена, напредовала је фото опрема, у фокусу је дигитална фотографија и Паштар се прилагодио трендовима.

За добру креативну фотографију , каже потребна је љубав, стрпљење, знање али и добар осјећај за тренутак и композицију.