latinica  ћирилица
09/08/2022 |  11:24 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Одговор на замрзавање имовине руских банака

Указом предсједника Русије Владимира Путина, руске банке којима је након увођења санкција замрзнута имовина у страној валути у иностранству моћи ће да обуставе извршавање обавеза у овој валути до укидања рестриктивних мјера.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

Путин је потписао указ о привременом поступку за испуњавање девизних обавеза по уговорима о банкарском депозиту и обавеза по обвезницама које емитују стране организације.

Централна банка Русије добила је право да одређује максималну провизију за девизне трансфере банкама које су потпале под санкције, наводи се у указу.

Банка Русије ће, такође, моћи да одређује премије ризика у зависности од емитента валуте.

Планирано је да се доплате на кредите и зајмове правним лицима у страној валути диференцирају у зависности од емитента валуте /пријатељске или непријатељске земље/.

Истовремено се објашњава да ће се и висина доплата разликовати у зависности од тога да ли зајмопримац има девизне приходе за испуњавање обавеза.

Сходно указу, санкционисане компаније могу да отварају посебне рачуне за испуњавање обавеза према нерезидентима по еврообвезницама.

Крајем јула Форбс је, позивајући се на своје изворе, саопштио да Банка Русије са учесницима на тржишту разговара о механизму формирања курса долара и евра у случају прекида трговања овим валутама на Московској берзи.

То се може догодити ако под санкције потпадне Национални клириншки центар, наводи Спутњик.