latinica  ћирилица
09/08/2022 |  12:02 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Михајловић: Спремни кризни планови за зиму

Србија има спремне кризне планове за зиму како би било довољно енергената и за привреду и за грађане, изјавила је министар рударства и енергетике Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић (фото:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC) -
Зорана Михајловић (фото:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC)

Михајловићева је истакла да је важно то што Србија идуће године завршава и гасовод Ниш-Димитровград, преко којег ће добијати гас из Азербејџана, и што ће радити на томе да се повеже са Сјеверном Македонијом и БиХ.

- Покушаћемо и да се повежемо и са терминалом за течни нафтни гас /ЛНГ/ на Крку, као и са терминалом који ће се градити у Албанији - рекла је Михајловићева за телевизију "Прва".

Она је указала да је обезбијеђено снабдијевање гасом из уговора са "Гаспромом" и из складишта у Мађарској, те да у случају поремећаја у снабдијевању Србија може да рачуна и на гас из складишта у Банатском Двору, гдје постоје залихе за 50 дана просјечне потрошње, а у руском дијелу складишта за још 29 дана.

Михајловићева је указала да ће бити проблема са електричном енергијом и угљем, којих нема довољно зато што, како је навела, неке ствари у "Електропривреди Србије" нису урађене на вријеме.

- Увоз струје је преко лета био између 4,5 и 12 до 13 одсто и сигурно ћемо је још увозити и током зиме због веће потрошње, баш као и угаљ - навела је Михајловићева.