latinica  ћирилица
09/08/2022 |  12:10 ⇒ 12:57 | Аутор: sputniknews.com

Пољска побуна: Нећете нас натјерати на смањење потрошње, нећемо дијелити гас са другима

Европска комисија неће моћи да натјера Пољску да се повинује новом плану ЕУ за смањење потрошње гаса.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/FILIP SINGER, илустрација)

Пољска неће дијелити своје резерве гаса са другим чланицама блока, изјавила је министарка за климу и животну средину Ана Москва за пољске медије.

- Енергетска безбједност је искључива надлежност сваке државе и никада нећемо пристати да је уступимо Европској унији. Нико нас не може натјерати да регулишемо потрошњу гаса или уведемо друге рестриктивне мjере. Ми не желимо да доносимо одлуке о ограничењима у другим државама -  рекла је министарка коментаришући план ЕУ да земље чланице треба да смање потрошњу гаса у цијелом блоку за 15 одсто, како би се попунила складишта гаса уочи зиме, због могућег прекида испорука руског гаса.

Москва је напоменула да план ЕУ није обавеза и да га стога треба посматрати као смјерницу, а не као закон.

- То ће бити на добровољној бази, а одлука по том питању је у сувјереној надлежности сваке земље - нагласила је она.

Иако план ЕУ, како се за сада чини, не подразумијева подјелу резерви гаса међу чланицама, Москва је ипак нагласила да ће Пољска у сваком случају задржати свој гас за себе.

- Нико нам неће одузети наш гас. Наглашавам - Европска комисија не може да нас натјера ни на шта. Солидарности нема без слободе, која се завршава тамо гдје почиње принуда - рекла је она. 

Министарка је додала да су инфраструктура, гасоводи и купљени гас власништво њихове државе и само они одлучују како ће то користити и за чије потребе.

Она је навела да ако постоје земље у ЕУ које имају одговарајуће капацитете и инфраструктуру, оне увијек могу, на основу билатералног споразума, да подрже своје сусједе и нагласила да је мало вјероватно да би Брисел наметнуо Пољској обавезу у смислу пружања такве помоћи, преноси РТ.