latinica  ћирилица
09/08/2022 |  12:46 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

У другом тромјесечју продато за трећину више нових станова

У Републици Српској је у другом тромјесечју продато 568 завршених нових станова или више за 30,3 одсто него у истом периоду лани, док је просјечна цијена продатих станова у посматраном периоду била већа за 53,2 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Станоградња - Фото: РТРС
СтаноградњаФото: РТРС

Корисна површина продатих нових станова у другом тромјесечју ове године износила је 28.660 метара квадратних и већа је за 24,4 одсто у односу на исти период 2021. године.

Од укупног броја продатих нових завршених станова, у другом тромјесечју ове године у Бањалуци је продато 179 таквих станова укупне корисне површине од приближно 10.000 метара квадратних.

Произвођачке цијене у станоградњи у Српској у другом, у односу на прво тромјесечје ове године, више су за 2,6 одсто.

Економиста Ђурђица Стојадиновић изјавила је Срни да се на пораст тражње, а самим тим броја продатих станова у Српској, уз неке уобичајене факторе, може рачунати и психолошки фактор изазван општом ситуацијом у свијету, посебно у Европи.

- У вријеме опште инфлације, а сада и опште гледано стања у монетарном и економском сектору насталом због дешавања везаних за сукоб у Украјини, код људи се јавља губитак повјерења у новац или како то иде код нас - у девизе. И, да новац не би пропао, сматрају да је у таквим условима најбоље улагање у некретнине - навела је Стојадиновићева.

Према њеним ријечима, увијек је највиша тражња, па и продаја, била у већим центрима, гдје су и цијене више, зависно од величине мјеста гдје се стан купује.

Стојадиновићева је додала да је раст цијена изазван порастом, у првом реду, цијена гвожђа и челика, као и цемента, стакла и других инпута који се користе у грађевинарству.

- Било је неких мањих осцилација цијена појединих материјала који се користе у грађевинарству наниже, али краткотрајно, и све је то непредвидиво или веома тешко предвидиво. Свему томе треба додати и кретање цијена енергената, као и отежане могућности да се домаћи привредници правовремено снабдију сировинама и потребним репроматеријалима - рекла је Стојадиновићева.