latinica  ћирилица
09/08/2022 |  14:18 ⇒ 14:46 | Аутор: РТРС

Одржана стручна расправа о Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању

Одбор за здравство, рад и социјалну политику одржао је данас стручну расправу о Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању у складу са Закључком Народне Скупштине Републике Српске усвојеним на 22. редовној сједници, саопштено је из Одсјека за односе с јавношћу НСРС.
Стручна расправа о Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању (Фото: НСРС) -
Стручна расправа о Нацрту закона о обавезном здравственом осигурању (Фото: НСРС)

Нацрт закона образложио је представник Министарства здравља и социјалне заштите, а своје приједлоге и сугрестије на предложено законско рјешење изнијели су представници Фонда здравственог осигурања, Универзитетско клиничког центра Српске, Уније удружења послодаваца, домова здравља, Савеза синдиката, Струковног синдиката доктора медицине, Удружења приватних здравствених установа Републике Српске, Привредне коморе, Ветерана Српске и многи други.

У стручној расправи, коју је у име Одбора за здравство, рад и социјалну политику водио предсједник Одбора доктор Душко Ивић учестовало је више од 40 представника здравствених установа, институција и удружења из Републике Српске, наводи се у саопштењу.

- Разлог за доношење новог закона о обавезном здравственом осигурању је потреба за унапређењем система здравственог осигурања у Републици Српској и усклађивање система здравственог осигурања у Српској са системом здравственог осигурања у земљама Европске уније - истакао је представник Министарства здравља и социјалне заштите Миленко Дулић.

Важећи Закон о здравственом осигурању Српске донесен је 1999. године, након чега су донесене његове бројне измјене и допуне.

Предложеним одредбама Нацрта закона о обавезном здравственом осигурању уређен је шири обим права осигураног лица приликом остваривања права на здравствену заштиту.

Новим законским рјешењима предложено је, између осталог, да се за вријеме привремене спријечености за рад осигураника који су обољели од малигних болести накнада плате исплаћује у износу од 100 одсто, плате у пуном износу, а иста одредбе предложена је и за случај одржавања трудноће, наводи се у саопштењу.

Како истичу из Одсјека за односе с јавношћу НСРС, права су знатно проширена и када је у питању болничка здравствена заштита дјеце.

Предложеним одредбама Нацрта закона о обавезном здравственом осигурању уређено је да се из средстава Фонда здравственог осигурања Српске обезбјеђује пратња родитеља или старатеља дјеце на болничком лијечењу до 15 година старости.

Једна од примједби учесника стручне расправе односила се на то да Фонд здравственог осигурања не вреднује осигуранике по висини издвајања за здравстевну заштиту, као ни здравствене установе по квалитету пружених услуга.

Представник Савеза синдиката предложио је да се у приједлогу закона уведе одредба по којој отац новорођенчета има право на плаћено одсуство у трајању од десет дана.

Представници Савеза за ријетке болести предложили су ослобођање плаћања партиципације за ове категорије становништва, а представници Ветерана Српске да се плаћања партиципације ослободе борци Одбрамбено отаџбинског рата, посебно борци прве и друге категорије.

Доктор Весна Ећим Злојутро, начелник Клинике за гинекологију и акушерство је у име УКЦ Српске рекла да би предложени члан 37. став 7. закона требало ускладити са законима ЕУ и земаља региона.

Овим ставом предвиђено је да након финансирања два неуспјела покушаја биомедицински потпомогнуте оплодње у Српској, Фонд може одобрити финансирање још једног покушаја у здравственој установи изван Републике, наводи се у саопштењу.

- У УКЦ Српске управо се формира Центар за вјештачку оплодњу и сматрамо да се трећи покушај биомедицински потпомогнуте оплодње треба одборити у некој другој установи Српске, а не изван Републике. Такође сматрамо да трошкови рефундације за вјештачку оплодњу изван Републике, које издваја Фонд, не треба да прелазе трошкове које Фонд плаћа нашим уставновама - рекла је доктор Ећим Злојутро.

Представник осигуравајућих друштава тражио је да се из предложеног законског ријешења брише члан 90. који предвиђа да је друштво за осигурање са сједиштем у Српској дужно да Фонду уплаћује 5 одсто од бруто премије осигурања од одговорности на име накнаде штете на лицима, који подразумијевају трошкове лијечења и друге нужне трошкове оштећеног лица који настану као посљедица употребе моторног возила.

- Ова законска одредба је на исти начин регулисана у земљама региона, као и у земљама ЕУ - изјавио је директор Фонда здравства Дејан Кустурић.

Кустурић се заложио за што брже доношење новог закона како би Фонд могао да примјени што боља права за здравствене осигуранике у Српској.

Подсјетимо, НСРС усвојила је на 22. редовној сједници Нацрт закона о здравственој заштити који ће након стручне расправе бити упућен у даљу скупштинску процедуру у форми приједлога.