latinica  ћирилица
09/08/2022 |  15:35 ⇒ 15:40 | Аутор: СРНА

Програм "Карта Сербика" - за повратак странаца српског поријекла

Премијерка Србије Ана Брнабић представила је у Београду програм "Карта Сербика", на основу којег страни држављани српског поријекла могу да добију боравишну дозволу на годину дана и да аплицирају за српско држављанство.
Брнабић-Зуровац (Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC) -
Брнабић-Зуровац (Фото: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC)

Брнабићева је рекла да се то односи на стране држљављане који су рођени у дијаспори или су због одређених животних околности отишли из Србије и одрекли се српског држављанства.

Она је навела да програм подразумијева и додатне олакшице и подстицаје, попут пореских и царинских олакшица и омогућавања подизања стабмених кредита за пореске нерезиденте у сарадњи са банком "Поштанска штедионица".

Програм "Карта Сербика" реализује организација "Тачка повратка", чији директор Иван Бркљач каже да могу да се пријаве сви који су друга или трећа генерација српског поријекла, рођени у иностранству, расељени током ратова у бившој Југославији, као и они који су због неких животних околности морали да се одрекну држављанства Србије.

Први корисник овог програма је Александар Зуровац, који је као дјечак напустио родно мјесто прво у Дрнишу, у Хрватској, а затим и Србију, и отишао у САД, али сада планира да живот са својом породицом настави у Србији, пренијели су београдски медији.

Брнабићева, Бркљач и Зуровац позвали су све људе из дијаспоре да се информишу на сајту "Тачке повратка" о повратку и програмима као што је "Карта Сербика".