latinica  ћирилица
09/08/2022 |  16:00 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Хан Пијесак: Митрополит Хризостом служио литургију поводом славе општине (ВИДЕО)

Општина Хан Пијесак обиљежила је крсну славу полагањем цвијећа на спомен-обиљежје српским борцима и служењем литургије у цркви Светог великомученика Пантелејмона.
Слава у Хан Пијеску - Фото: РТРС
Слава у Хан ПијескуФото: РТРС

Литургију је служио његово високопреосвештенство митрополит дабробосанки Хризостом.

Храм Светог Пантелејмона деценијама је мјесто духовности и саборности вјерујућег народа Хан Пијеска. Храм у којем су се данас, на славу и цркве и општине, чуле ријечи о животу и дјелима овог великомученика препознатљивог по својој великој племенитости и милостивости према свим људима. Славећи њега морамо извући поуке за себе, поручио је митрополит дабробосански Хризостом.

- А поуке су да требамо бити добри, честити и племенити људи као што је он био и прије него је био хришћанин, прије него је страдао. Морамо да будемо ревносни у свему што нам Господ даје - поручио је митрополит.

Хан Пијесак између двије славе може се похвалити пројектима који за циљ имају побољшање квалитета живота у овој локалној заједници.

Начелник општине Слободан Ђурић каже да је око 500.000 КМ уложено у адаптацију водовода, чиме је ријешен вишегодишњи проблем водоснабдијевања.

Ради се и на новом далеководу који ће Хан Пијеску омогућити двојно напајање струјом, а за 15-ак дана почињу и радови на реконструкцији Виле Карађорђевић, што ће, уз регистрацију општине као ваздушне бање, бити нови подстицај развоју туризма. Томе се радују и побратими из Аранђеловца.

- Повезује нас братско пријатељство већ 50 година и овај дан је увијек важан за нас кад - истакао је Бојан Радовић, предсједник општине Аранђеловац.

У оквиру обиљежавања славе у Народној библиотеци "Бранко Чучак" постављена је изложба Радована Пилиповића "Митрополити даборбосански" која је резултат сарадње са Архивом Српске православне цркве.

Идеја је да ових 14 историјских и репрезентативних портрета буду поклоњени Црквеној општини у Хан Пијеску.