latinica  ћирилица
09/08/2022 |  16:50 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Демарш Турковићеве није званичан став БиХ (ВИДЕО)

Замјеник министра иностраних послова у Савјету министара БиХ Јосип Бркић изјавио је да демарш министрке Бисере Турковић упућен Министарству спољних послова Израела није званичан став БиХ, већ једне политичке странке.
МИП БиХ - Фото: РТРС
МИП БиХФото: РТРС

- Данас током разговора са амбасадором Израела Галом Гендлером саопштио сам да демарш Турковићеве Амбасади Израела у Тирани није званични став БиХ, него само политичко виђење ситуације једне политичке странке - навео је Бркић на Твитеру.

Амбасада Израела у Тирани, која покрива и БиХ, саопштила је да Израел очекује да ће измјена Изборног закона у БиХ обезбиједити једнакост и недискриминацију грађана уз очување улоге конститутивних народа и њиховог легитимног политичког представљања у власти, што је и предлагала хрватска страна.

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић потом је упутила демарш Министарству спољних послова Израела и амбасади ове земље у Тирани због ставова изнесених о реформи изборног законодавства БиХ, те затражила њихово појашњење и сврхе документа објављеног у медијима у БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да Турковићева својим неуставним понашањем наставља да нарушава углед БиХ на међународној сцени, злоупотребљавајући свој положај и износећи личне и страначке ставове о битним питањима, без консултација и одлуке Предсједништва БиХ.