latinica  ћирилица
09/08/2022 |  18:37 ⇒ 18:51 | Аутор: sputniknews.com

Украјина обуставила транзит руске нафте у Мађарску, Чешку и Словачку

Руски нафтоводни гигант Трансњефт потврдио је у уторак у саопштењу да је Укртранснафта, компанија која пружа услуге транспорта нафте преко Украјине, обуставила испоруку нафте преко јужног тока нафтовода Дружба у Мађарску, Чешку Републику и Словачку, пишу руски медији.

Игор Демин, помоћник предсједника Трансњефта, рекао је да је Укртранснафта, заиста, потпуно зауставила испоруке нафте у три наведене земље 4. августа у 6.10 часова.

Истовремено је додао да се транзит преко Бјелорусије према Пољској и Њемачкој наставља.

Демин је такође рекао да украјинска страна пружа услуге под условом пуне авансне уплате.

- Али приликом плаћања за транзит преко територије Украјине, средства су враћена на рачун ПЈСЦ Транснефт. Гаспромбанк, која сервисира плаћања, обавијестила нас је да је уплата враћена због прописа ЕУ, односно седмог пакета санкција - рекао је представник Трансњефта.

МОЛ спреман да плаћа трензит нафте

Мађарска нафтна и гасна компанија МОЛ потврдила је данас да су прије неколико дана суспендоване испоруке руске нафте преко нафтовода "Дружба" и да је спремна да сама плаћа транзит.

МОЛ наводи да је транспорт сирове нафте суспендован због "техничких питања у банкама у вези са плаћањем транзита са руске стране".

Мађарска компанија саопштила је да има довољно нафте у резерви за неколико седмица и да је "иницирала преговоре о преузимању обавезе плаћања" транзита овог енергента.