latinica  ћирилица
09/08/2022 |  18:43 | Аутор: Независне

Познати први кандидати за Оскаре

Објављени су први кандидати за предстојећег Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.
Оскар - Фото: РТРС
ОскарФото: РТРС

Ријеч је о романтичној драми "Парче неба" која долази из Швајцарске и ирској драми "Тиха девојчица". Оба филма су већ награђивана на престижним филмским фестивалима, укључујући и Берлинале.

У центру првог филма налази се Ана, млада жена која живи у забаченом алпском селу и покушава да се носи са непредвидивим понашањем свог мужа након што му љекари дијагностикују тумор на мозгу.

Радња ирског остварења такође се дешава на селу, у руралној Ирској, 1981. године. Тиха, занемарена дјевојчица послата је из своје дисфункционалне породице да проведе љето код далеких рођака. Она се потпуно отвара у новом окружењу, али у новој кући у којој не треба бити тајни, она открива једну... Филм је скоро у потпуности испричан на ирском или гелском језику.

Филмови који су у конкуренцији за Оскара ван енглеског говорног подручја морају бити у дистрибуцији у својим земљама између 1. јануара и 30. новембра ове године. Крајњи рок за пријаву филмова је 3. октобар. Филмови који се нађу у ужој конкуренцији биће саопштени 21. децембра, а пет изабраних 24. јануара идуће године.

Церемонија додјеле најпрестижније филмске награде, 95. по реду је 12. марта.