latinica  ћирилица
09/08/2022 |  19:17 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Бајден потписао: 53 милијарде долара подстицаја за произвођаче чипова

Предсједник САД Џозеф Бајден потписао је данас приједлог закона о субвенцијама од 52,7 милијарди долара за америчку производњу микрочипова, да би Америка постала конкурентнија Кини на пољу научних и технолошких достигнућа.
Бајден потписао приједлог закона о субвенцијама за производњу микрочипова (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Бајден потписао приједлог закона о субвенцијама за производњу микрочипова (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

- Будућност ће имати ознаку "направљено у Америци" - рекао је Бајден и додао да се оваква инвестициона мјера усваја "једном у генерацији".

У овом тренутку није познато када ће америчко Министарство трговине саставити правила за додјељивање субвенција нити колики је рок за одобравање пројеката.

Церемонији потписивања приједлога закона, који је био годинама у припреми, присуствовали су амерички посланици, укључујући поједине републиканце, као и водећи људи "Микрона", "Интела", Локхид Мартина", ХП-а и АМД-а.

Бијела кућа је саопштила да ће усвајање приједлога закона подстаћи нове инвестиције у микрочипове.

Америчка администрација указала је да је "Микрон" објавио улагање од 40 милијарди долара у производњу меморијских чипова, чиме ће удио САД у овом тржишном сегменту бити повећан са два на десет одсто.

Кина је лобирала против приједлога закона о микрочиповима. Амбасада Кине у Вашингтону саопштила је да се Пекинг "чврсто противи" овом приједлогу који подсјећа на "менталитет Хладног рата".