latinica  ћирилица
09/08/2022 |  20:54 ⇒ 20:54 | Аутор: СРНА

Босанско Грахово: Служена прва служба посвећена новоканизованом светитељу Милошу Билбији

У Храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову вечерас је служена прва служба којом се прославља новоканонизовани свештеномученик Милош Билбија.
Босанско Грахово - вечерња служба - Фото: СРНА
Босанско Грахово - вечерња службаФото: СРНА

Свечано вечерње богослужење са петохљебницом у навечерје спомена на новоканонизованог и новопроглашеног свештеномученика Милоша грковачко-црнолушког служио је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије, саопштено је из кабинета епископа бихаћко-петровачког.

Владика Сергије је у обраћању вјерницима говорио о новомученицима Христовим који су своје животе дали за вјеру и љубав Божију, истакавши страдање и мучеништво свештеномученика Милоша Билбије који није жалио свој живот за истину, пострадавши у најгорим мукама.

Епископу бихаћко-петровачком саслуживали су архимандрит Варнава Дамјановић, протопрезвитер-ставрофор Александар Рељић из Епархије зворничко-тузланске, протопрезвитер Предраг Црепуља и протођакон Немања Рељић.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је 21. маја да у Диптих светих унесе име почившег презвитера грковачко-црнолушког Милоша /Билбије/ и одреди да 10. август буде датум његовог прослављања.

Света архијерејска литургија са читањем синодског акта биће служена сутра у 9.30 часова.

Свештеномученик Милош-Милан Билбија пострадао је од задобијених рана током страховите тортуре аустроугарских власти јер није пристао да фласификује крштеницу Гаврила Принципа.

Након 102 године од смрти Милоша Билбије, односно 2018. године, извршено је обретење моштију које су са црнолушког гробља пренесене у Храм Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову и на тај начин постале доступне вјерном народу.