latinica  ћирилица
09/08/2022 |  21:27 ⇒ 21:28 | Аутор: СРНА

Бајден потписао документа о уласку Шведске и Финске у НАТО

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је данас документа усвојена у Сенату о подршци придруживању Шведске и Финске у НАТО.
Бајден потписао документа о уласку Шведске и Финске у НАТО (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Бајден потписао документа о уласку Шведске и Финске у НАТО (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Бајден је, како је пренео Си-Ен-Би-Си, у Бијелој кући прије потписивања докумената рекао да се руски предсједник Владимир Путин преварио ако је мислио да може да унесе раздор међу западним савезницима.

- Наша алијанса је ближа и јача него икада и уједињенија него икада, а послије уласка Финске и Шведске бићемо јачи него икада - рекао је Бајден, како је пренијела америчка телевизија.

Сенат је прошле седмице са 95 гласова за и једним против подржао улазак Шведске и Финске у НАТО.

Улазак Шведске и Финске у НАТО и даље кочи Турска, која захтијева да те двије земље испуне захтјеве Анкаре везане за престанак подршке курдским организацијама које Турска сматра терористичким.

Министар правде Турске Бекир Боздак је у недјељу изјавио да Турска неће подржати пријем Шведске и Финске у НАТО док те земље не испуне своје обавезе које се тичу борбе против тероризма, рекао је министар правде Турске Бекир Боздак.

- Погрешно је очекивати позитивну одлуку Турске по питању подршке за чланство нордијских земаља, док не одрже своју ријеч - казао је Боздак за ТВ Акит, пренио је ТАС С.

За пријем сваке нове државе у НАТО потребна је сагласност свих земаља чланица.