latinica  ћирилица
10/08/2022 |  07:38 ⇒ 11/08/2022 | 07:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија затражила сједницу СБ УН-а због гранатирања нуклеарне електране Запорожје

Први замјеник сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански потврдио је захтјев Москве да се 11. августа одржи састанак Савјета безбједности УН, на којем би се разговарало о питању украјинске нуклеарне електране Запорожје.
Нуклеарна електрана Запорожје (Фото: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY, илустрација) -
Нуклеарна електрана Запорожје (Фото: EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY, илустрација)

- Потврђујем. Затражили смо састанак о украјинском гранатирању нуклеарне електране Запорожје. Ово питање захтјева детаљан разговор са нашим колегама из Савјета безбједности. Украјинске провокације не смију се сакрити од јавности - написао је руски званичник на свом Телеграм каналу, коментаришући информације које је раније објавио анонимни извор у Уједињеним нацијама, преноси ТАС С.

У марту 2022. године, руске снаге су заузеле Запорожје, највећу нуклеарну електрану у Европи са шест реактора који су у активни, а постројење сада ради са 70 одсто својих капацитета.

Москва и Кијев се међусобно оптужују за гранатирање нуклеарне електране Запорожје, а портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је у понедјељак да Кијев држи цијелу Европу као таоца гранатирањем овог постројења.

Руска војно-цивилна управа Енергодара, гдје је нуклеарна електрана, саопштила је да је "кијевски режим 7.августа испалио ракету Ураган калибра 220 мм са касетном бојевом главом, чији су дијелови оштетили управне зграде и околну територију спремишта " и да је прије тога украјинска војска бомбардовала Запорожје 5. и 6. августа.

Русија очекује да генерални секретар УН Антонио Гутереш предузме кораке како би се омогућила посјета представника Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани у Запорожју, саопштио је јуче представник руског министарства за неширење и контролу оружја Игор Вишњевски.

Украјински амбасадор при ИАЕА Јевгениј Цимбаљук рекао је у понедјељак да руске снаге желе да изазову нестанак струје у јужној Украјини гранатирањем њеног нуклеарног комплекса у Запорожју.

Он је, такође, позвао ИАЕА да обиђе постројење у Запорожју овог мјесеца.

У плану проруских власти је да се дио електричне енергије произведене у Запорожској електрани усмјери на Крим, наводи ТАС С.