latinica  ћирилица
10/08/2022 |  08:16 ⇒ 08:20 | Аутор: СРНА

Приједор: Музеју и библиотеци 14.100 КМ за откуп 13 ликовних дјела и издаваштво

Народна библиотека "Ћирило и Методије" и Музеј Козаре из Приједора поздравили су одлуке Министарства просвјете и културе Републике Српске којима је овим установама одобрено 14.100 КМ у нето износу по јавним конкурсима за откуп 13 дјела ликовне умјетности, као и за двије публикације, односно издавачку дјелатност у овој години.
Народна библиотека "Ћирило и Методије" у Приједору - Фото: СРНА
Народна библиотека "Ћирило и Методије" у ПриједоруФото: СРНА

Библиотеци је одобрено 6.500 КМ за један оригинални акварел и двије сериграфије Далибора Поповића Микше "Јесен", "Солитер" и "Музеј", уље на лесониту Тихомира Илијашевића "Моја Козара", акрил на платну Предрага Марјановића "У Брајеву част", цртеж Мирослава Стакића "Градоначелников разговор" и линорез Николе Дабића "У тој тијесној околности знао је шта ради".

Директор Библиотеке Гордана Вила рекла је да ова установа није до сада имала радове покојних суграђана Далибора Поповића Микше и Тихомира Илијашевића.

- Ријеткост је да ико има оригинал Далибора Поповића Микше. Породица је пристала када сам им се обратила баш зато што им се обратила једна установа - изјавила је Вила Срни.

Она је истакла да ће се сада исправити и грешка што Библиотека никад није имала рад Предрага Марјановића, иако има одређени фундус ликовних дјела.

- Ту су и два млада аутора пред којима су каријере. Жао ми је што нису прошли сви, али ми је драго да ћемо обогатити своју збирку, јер је и то улога библиотеке - да чува и друга умјетничка дјела, а не само књижевна - навела је Вила.

За издавачку дјелатност Библиотеци је одобрено 1.200 КМ за 11. број часописа "Срп" и 2.000 КМ за монографију о приједорском сликару Тихомиру Илијашевићу која би требало да буде објављена идућег мјесеца у оквиру 50. Књижевних сусрета на Козари.

- Ово је одличан начин да се подрже умјетници и установе културе, да умјетници добију сатисфакцију за свој рад, укључујући и финансијску, али, што мислим да је и важније, да ликовни радови остану под окриљем установа, а да писани буду објављени - истакла је Вила.

Музеју Козаре одобрено је 4.400 КМ за шест ликовних дјела: графику Оливере Шипке Басте "Поздрав сунцу", фотографију Игора Мотла "Саничани", линорезе Зорана Бановића "Олуја", Горице Милетић Омчикус "Плаветнило из снова 3" и Милана Крајновића "Веома опасна ситуација", те бакропис Милоша Вучена "Црно-црни и црно-црна ноћ".

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић каже да је похвално да се на овај начин подрже и институције, али и ствараоци, будући да се тако ради први пут.

- Посебно ми је драго због младих аутора. Кад им неко откупи дјело, то је вјетар у леђа, то је додатна енергија за даљи рад, знак да неком умјетничко дјело треба, да оно вриједи и да се вреднује, а нарочито за незапослене који су активни, раде, излажу, труде се. Ово је показатељ да институције мисле о умјетнику - рекао је Радоњић данас Срни.

Осим ових радова које је Министарство одобрило, Музеј је конкурисао са још четири ликовна рада која нису, а Библиотека са још осам ликовних и два публицистичка дјела.