latinica  ћирилица
10/08/2022 |  08:45 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Странци су значајно допринијели кошмару кроз који пролази БиХ

Оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима. Они су својим интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ, рекла је у интервјуу за портал УНА Жељка Цвијановић предсједница Републике Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Поручује да, ако буде изабрана у Предсједништво БиХ, планира да оде у Сарајево и ради свој посао у складу са Уставом и у интересу Републике Српске.

- Правила су јасна, изабрани сте да у Предсједништву БиХ радите у интересу Републике Српске и да користите уставне механизме заштите онда кад су ти интереси угрожени. Чињеница да имате трочлано Предсједништво показује комплексност посла, али су и процедуре јасне - рекла је Цвијановић.

За санкције Велике Британије каже да нису отежавајуће за њу јер су настале из обијести и уз прилично безобразна и потпуно нетачна образложења.

- И највише из пакости према чињеници да има Република Српска која брани Устав, а не оно сто су они од Устава настојали направити у спрези са бошњачким партијама. Оно што отежава успјех БиХ нису санкције појединцима, већ хронично затварање очију страног фактора пред реалним проблемима. Они су својим интервенцијама и неуставним експериментисањима значајно, можда и пресудно, допринијели овом кошмару кроз који пролази БиХ - поручила је предсједница Српске.

Када је ријеч о сарадњи са страним фактором, Цвијановић каже, да је она нужна.

- А да ли ћемо се боље разумјети не зависи само од нас. Ако говоримо о сарадњи унутар БиХ, она је нужна и пријеко потребна. Опет, да ли ће се остварити, не зависи само од Републике Српске. Сматрам да је искључивост политичког Сарајева и жеља за доминацијом највећа препрека за нормалан суживот. То насилно прављење неке грађанске државе није реално и само отежава ствари - поручила је она.

Када је ријеч о Мирку Шаровићу, предсједнику СДС-а и противкандидату на предстојећим изборима истиче да је он безбојан и недовољно храбар да се супротстави захтјевима политичког Сарајева за неуставном централизацијом БиХ.

- Због тога би наравно било драже и том Сарајеву и тим странцима да он побиједи, али о томе одлучује народ. Мислим да је бахатост коју је показао према институцијама Републике Српске, онда кад је говорио у Народној скупштини Републике Српске да га као министра у Сарајеву не обавезују ставови наших институција, показатељ његовог политичког става и да је и то разлог што је СДС упорно губи подршку народа у Републици Српској - истакла је она и додала: Кад ја ово кажем онда опозиционари навале како нападам лично. Говорим о политикама, које очито и већина грађана, тако види. А лично нападају они и до сада су ти који тако негодују управо само лично нападали мене. Ако се питамо зашто је Мирко Шаровић одлучио да не пријави силне некретнине у Србији, онда то није лично.

Цвијановић пита, шта мислите да ли би он питао то исто да сам ја заборавила да имам десет некретнина било гдје и да ли би то онда било лично?

- Или шта је лично у томе кад кажете, а грађани су то и сами видјели, да је у НСРС пријетио прстом и говорио да га баш брига шта су та Скупштина и Влада Републике Српске закључили. Није лично ни то кад констатујете да му је партија заједно са ПДП-ом напустила свако засједање на којем се расправљало о базним питањима за Републику Српску - рекла је Цвијановић.

Када је ријеч о предстојећим изборима, предсједница Српске истиче да то не отежава рад институција у Српској.

- Што се тиче нивоа БиХ тамо смо након Инцкове интервенције ушли у кризу и то се одразило на ниво активности. Што се тиче ФБиХ тамо ни резултати избора из 2018. године нису ни након четири године имплементирани, а односи између бошњачких и хрватских партија су још гори, тако да је све непредвидиво. Што се тиче тих најава неких побједа, па ваљда и не очекујемо од опозиције да најављују унапријед да ће опет изгубити, а онда кукати како су покрадени и којешта друго - истакла је она.

На питање да је много буре изазвала је и изјава Милорада Додика да неки виђенији представници СДС-а и ПДП-а заговарају сарадњу са СНСД-ом Цвијановић каже да оно што данас изгледа нереално у политици, може сутра да се деси.

- То смо имали прилику видјети. Смијешна је реакција предсједника те двије партије - оно кад кажу ако таквих има, онда их водите са собом. Мислим да су многи управо због одсуства дијалога од њих и отишли у претходном периоду. А онда смо им криви ми, а не они што нису знали водити своје партије. Да, постоје људи нпр. у СДС-у и ПДП- у који сматрају да би окупљеност те врсте била добра, и то није ништа ново. Зашто на то бурно реагују предсједници СДС-а и ПДП-а треба њих питати - истакла је она.

Када је ријеч о даљем напретку Републике Српске, Цвијановићева каже да, с обзиром на глобалну кризу, треба наставити са повећањем примања у реалном и јавном сектору и радити на заштити социјално угрожених.

- То је наравно тежак задатак и треба нам и даље добра сарадња Владе и социјалних партнера да бисмо превазишли те проблеме. Уз то, добро је што је настављена реализација важних саобраћајних, здравствених, школских, енергетских пројеката. Ако боље ослушнете шта поручују лидери из окружења и Европе, онда је јасно да је на помолу тешка зима и зато је неопходно да сачувамо стабилност наших институција и стварамо и даље услове за енергетску независност - поручила је она.