latinica  ћирилица
10/08/2022 |  09:15 ⇒ 09:16 | Аутор: РТРС

Значајан помак у функционисању културе и квалитету културног система Српске

У периоду од посљедње четири године направљен је значајан помак у функционисању културе, системској организацији и квалитету културног система Републике Српске, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Активности Министарства просвјете и културе Српске, у периоду од 2018-2022. године, директно су везане за реализацију Стратегије развоја културе Српске 2017-2022, као и за стратешке циљеве из Акционог плана.

У периоду 2018-2022. године, из буџета Републике је за реализацију програма и пројеката, али и инфраструктурна улагања уложено око 28,5 милиона марака, наводи се у саопштењу.

- Један од најзначајнијих пројеката који је покренут 2019. године је обнова куће Бранка Ћопића, односно пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића, за чију је реализацију Министарство обезбиједило укупно 250.000КМ. Ове године се у реализацију пројекта укључило и Министарство културе и информисања Републике Србије са донацијом у вриједности 80.000 КМ у сврху изградње учионице на отвореном, са којим је потписан Споразум о заједничкој сарадњи на реализацији овог пројекта - наводе из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Крајем 2020. године, Министарство је, издвајањем средстава за уградњу лифта у НУБ Српске, покренуло пројекат "Култура без баријера".

- Циљ пројекта је уклањање физичких баријера и социјална инклузија, те омогућавање учествовања у културном животу лицима са инвалидитетом. Пројектом су обухваћене 23 установе културе на простору читаве Републике (19 локалних заједница), а укупна средства издвојена за његову имплементацију износе 310.680,00 КМ - наглашавају из Бироа за односе  сјавношћу Владе Српске.

У контексту социјалног аспекта културне политике, Министарство је издвојило средства у износу од 20.500,00 КМ за подршку пројекту Савеза слијепих Републике Српске "Ресурсни центар Брајевог писма".

- Значајно је поменути дуго чекану институционализацију у култури и оснивање Аудио-визуелног центра Републике Српске, као централне републичке установе задужене за развој и афирмацију филмског стваралаштва, односно развој и промоцију aудиo-визуелних дјелатности, те успостављање система подршке развоју aудиo-визуелног стваралаштва и очување вриједности домаћег аудио-визуелног дјела - истичу из бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Такође, у децембру је донесен и закључак о оснивању Филхармоније, односно Симфонијског оркестра у саставу Народног позоришта Српске, као нове умјетничке организационе јединице.

Покренута је и иницијатива за оснивање позоришта у Источном Сарајеву за чију је изградњу Влада Српске обезбиједила средства у износу 3.500,000.00 КМ, наводи се у саопштењу.

Из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске наводе да су 2022. године обезбијеђена средства за реализацију реновирања, адаптације и опремања четири библиотеке - Јавне установе Народна библиотека Србац, Јавне установе Народна библиотека Петрово, Јавне установе Народна библиотека "Бранко Ћопић" Чајниче и ЈУ Народна библиотека "Веселин Маслеша" Лакташи, у укупном износу од 113.204,00 КМ.