latinica  ћирилица
10/08/2022 |  10:31 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

Донесена одлука о докапитализацији РЖР Љубија (ВИДЕО)

Створени су услови за докапитализацију Рудника жељезне руде Љубија. На ванредној сједници Скупштине акционара у Приједору донесене су одлуке о трећој емисији акција, измјени статута и повећању капитала предузећа.
Сједница скупштине акционара Рудника жељезне руде "Љубија" - Фото: РТРС
Сједница скупштине акционара Рудника жељезне руде "Љубија"Фото: РТРС

Већински власник Рудника Љубија је Република Српска, а Влада ће ући у поступак преговарања о докапитализацији свог преосталог капитала у овом друштву. Дође ли до тога, Српска ће имати власништво над 40 одсто предузећа.

Из Министарства енергетике и рударства су раније овог мјесеца подсјетили да је циљ докапитализације унапређење положаја овог постројења у оквиру заједничког предузећа Арселор Митал, те корист за локалну заједницу.

Рудник жељезне руде Љубија емитовао је акције у вриједности од 50,7 милиона КМ, чиме је његов капитал повећан на 101,4 милиона КМ. Емисија акција упућена је инвеститору, Америчко-канадској корпорацији СЕ-ГЕДЦ, који је дужан да новац уплати на посебан рачун Рудника. Ако до тога дође, постаје већински власник предузећа, а Српска ће имати 40 одсто власништва.

- Сав тај процес ће бити усмјерен у основну рударску дјелатост, а то је производња жељезне руде. Ми имамо основни уговор са Миталом, који дефинише наше елементе у односу са њима. Нови докапитализатор ће сјести са њима, предочити своје пројекте, а суштинска прича је да ће бити само проширење рударске дјелатности - каже Станко Вујковић, директор РЖР Љубија.

Одлуке о трећој емисији акција, измјени статута и повећању капитала предузећа тек су предуслов за докапитализацију Рудника Љубија.

- Влада води поступак преговарања. Ово није завршни чин. Отвара се поступак којим ће отпочети процес докапитализације државног капитала у овом друштву - навео је Огњен Хрњак, руководилац Службе правних послова у РЖР Љубија.

Из ресорног министарства су раније поновили да су рудници и даље имовина Републике Српске, а компанији Арселор Митал само је додијељено концесионо право да врши експлоатацију жељезне руде, за шта плаћа концесиону накнаду, а тако ће и остати.

Вујковић истиче да је инвеститор дужан да распише и процес јавног преузимања осталих акција РЖР-а. Номиналана вриједност акције је једна марка.

- Сви они који се пријаве у тај концепт, докапитализатор је дужан да им плати њихове акције по највећој цијени, а имате три начина како се она обрачунава, а то је књиговодствена, номинална и тржишна. Пуно ће бити већа од ове која је сада номинална, тако да и за мале акционаре и за све остале има ефекта и економског и сваког другог - навои Вујковић.

У Удружењу малих акционара, које има 50 чланова, који посједује пет одсто акција, незадовољни су одлуком о докапитализацији.

- Став малих акционара је да држава не би требало да продаје овај ресурс, већ да покрене производњу у РЖР Љубија са својим кадровима - истиче Мирко Шашић, предсједник Удружења малих акционара РЖР Љубија.

Скупштина акционара донијела је и одлуку о расподјели још једне дивиденде у наредном периоду. Према постојећим елаборатима, процјењује се да на геолошким резервама има 35 милиона тона руде.

Подсјећамо, заједничко предузеће Арселор Митал 2004. године основали су компанија Митал и РЖР.