latinica  ћирилица
10/08/2022 |  11:03 ⇒ 12:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Бjесне шумски пожари, уништено 16 кућа (ВИДЕО)

Шумски пожари бjесне и данас на југозападу Француске, при чему је уништено 16 кућа, изгорjело је 6.000 хектара површине и скоро 6.000 људи било је приморано на евакуацију у области која је прошлог мjесеца већ погођена великим пожарима.
Пожар у Француској (Фото: EPA-EFE/HANDOUT/SDIS) -
Пожар у Француској (Фото: EPA-EFE/HANDOUT/SDIS)

Француска, као и остатак Европе, суочава се са топлотним таласима и сушом који су изазвали пожари широм континента у посљедња два мјесеца, пренио је Ројтерс.

- Ватра се сада проширила на департман Ландес - навеле су локалне власти у саопштењу и додале да је мобилисано 500 ватрогасаца.

Департман Жиронд у југозападној Француској задесила су у јулу два шумска пожара, који су уништили више од 20.000 хектара шуме и довели до евакуације скоро 40.000 људи.

Пожари су бјеснили и у другим дијеловима земље, у јужним департманима Лозере и Аверон, где је већ изгорило близу 600 хектара површине и гдје би министар унутрашњих послова Жералд Дарманен требало да оде касније током дана.

Према локалним властима, још један пожар је у департману Мен и Лоара у западној Француској, гдје је 650 хектара површине спаљено, а 500 је угрожено.