latinica  ћирилица
10/08/2022 |  12:28 ⇒ 12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Сви пожари у Србији локализовани

Сви пожари у Србији су локализовани и тренутно нема ниједног на отвореном, изјавио је данас Давор Видовић из Сектора за ванредне ситуације.
Ватрогасци (фото: ТАНЈУГ / Сава Радовановић) -
Ватрогасци (фото: ТАНЈУГ / Сава Радовановић)

- Мало је ово освјежење времена допринијело да ријешимо ситуацију, али са једне стране имамо шумске пожаре, а са друге морамо да отклањамо посљедице невремена - рекао је Видовић за Тањуг и додао да је за ватрогасце и спасиоце у посљедње вријеме Прешевска долина била велики проблем.

Он је навео да су се јављали пожари и око Новог Пазара, према Сјеници, као и на Вршачком брегу, гдје је изгорјело око 40 хектара шуме.

- Имамо 3.500 обучених ватрогасаца који су спремни да реагују за сваки пожар - рекао је Видовић.

На питање колико су у Србији заступљени добровољни ватрогасци, одговара да их је највише у Војводини.

- Војводина је потпуно покривена са добровољним ватрогасним друштвима. Исто тако, у посљедње вријеме Сектор за ванредне ситуације развија систем добровољног ватрогасца за цијелу територију, нарочито за мање средине. Они нису спасиоци, јер је спасилачки дио комплекснији, али су ангажовани на гашењу пожара - поручио је Видовић.

Он је навео да су због пожара протекле недјеље преминуле двије особе.

Видовић је истакао да је најважније, уколико пожар избије у стамбеном објекту, да се затворе врата од тог стана.

- Тада се смањује проток кисеоника јер што је више кисеоника, брже се пожар развија - појаснио је Видовић, истичући да је гашење шумских пожара доста компликованије, јер се, каже, врло често одвија на забаченим локацијама, гдје су неприступачни путеви.

Видовић је позвао грађане да буду опрезни и у природи не остављају опушке и не пале траву јер, нагласио је, не може да се утиче на вјетар, а и суша понекад може представљати ризик јер нема довољно воде за гашење пожара.

Према подацима МУП-а Србије, од 1. јула у Србији је забиљежено 3.797 пожара на отвореном, а од почетка године укупно 18.335 пожара, у којима је 70 особа страдало, углавном у стамбеним објектима.