latinica  ћирилица
10/08/2022 |  13:15 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Пашалић: Неутемељене тврдње Јелене Тривић (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, одговорио је на изјаве Јелене Тривић да се подстицаји које пласира Влада Републике Српске троше нетранспаретно, рекавши да то није тачно и да сви пољопривредни произвођачи који аплицирају за подстицаје, исте и добију.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

Пашалић је навео да свим пољоприведним произвођачима, који су поднијели захтјев, враћено је 30 одсто од инвестиција.

- Међу тим произвођачима има и представника опозиционих партија. С тога, не стоји тврдња, да се подстицаји у Републици Српској од стране Министарства дијеле подобнима. Молим Јелену Тривић, да се не бави питањима које не разумије, већ да уколико има питања, дође у министарство пољоприведе и на иста добије одговор. Такође, навела је да је стање у пољопривреди катастрофално, што није тачно - рекао је Пашалић.

Како он истиче, имамо сушну годину, али Влада Српске је предузела све мјере у овом тренутку како би се помогло пољопривредним произвођачима. Повећани су подстицаји, са 75 на 106.5 милиона и ту нећема стајања.

- Имамо план да у наредној години повећавамо средства за пољопривреду и то ће свакако позитивно утицати на произвођаче и јесењу сјетву. Најмање разлога за незадовољство имају произвођачи у Семберији, односно Бијељини. Јер у 2022. години, тим произвођачима ће на жиро рачуне бити исплаћено преко 20 милиона подстицаја. Када је ова Влада именована,2018. године, тај износ је био око 14.5 милиона. За четири године смо дошли до 20 милиона - истакао је Пашалић.

Он додаје да су системи за наводњавање у Бијељини, бесплатни на располагање пољопривредним произвођачима.

- Произвођач има хидрант, на који дође и накачи своје цријево те тако користи воду за наводњавање потпуно бесплатно, што је веома важно ако узмемо услове које имамо. Према томе, мања група пољопривредних произвођача која је оркестрирана, која је политички мотивисана, стално пласира лажи, како им нико не помаже и како су препуштени сами себи - истиче Пашалић.

Пашалић наводи да је такође, све је већа потражња за пољопривредним земљиштем.

- Тачно је да се смањује број газдинстава. Смањује се првенствено због старачких домаћинстава. Они који остају да се баве пољопривредом, укрупњавају имања, повећавају производњу, тако да у коначници обим производње се не смањује - додаје Пашалић.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде истиче да се поједине информације прво провјере, а затим износе у јавност.

- Као епилог или порука за крај, молим да се паушалне, неутемељене тврдње не износе у јавност без обзира о коме се ради и да се све оно што занима појединца, пољопривредног произвођача, политичара, провјери у министарству пољопривреде -  рекао је он.

Пашалић је подвукао да се све исплате подстицаја објављују на страници Агенције за аграрна плаћања, односно да је свака марка приказана на тој веб страници.