latinica  ћирилица
10/08/2022 |  13:27 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Петричевић у Лакташима: Компанија Вендом значајна за привреду Српске (ВИДЕО)

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске објавило је Јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа.
Вјекослав Петричевић у Великом Блашком код Лакташа - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић у Великом Блашком код ЛакташаФото: СРНА

Позив је отворен за додјелу подстицаја за подршку јачању, развоју, промоцији и динамичнијем расту ових привредних субјеката.

Ресорни министар посјетио је једно од успјешних, извозно орјентисаних преудзећа у Лакташима.

Предузеће Вендом из Лакташа 99 одсто својих производа извози на инострано тржиште. Примарни извозни производ су подземни и надземни системи за одлагање отпада и возила за пражњење. 

Овај систем израде контејнера ради се по швајцарским лиценцама и савременом технологијом.

- Имамо добру сарадњу са министарством и Владом Српске кроз различите пројекте које смо радили, све значајније инвестице које смо имали, за основна средства за производњу, машине и осавремењавање наше производње, имали смо подршку Владе - изјавила је власница предузећа Вендом Сандра Ђукановић.

Ресорни министар каже да је ова компанија значајна за привреду Српске и да је важно подржати је са циљем проширења производње и извоза.

- Ова компанија значајно улаже, шири се, како на домаћем тако и на иностраном тржишту. Веома је значајна са аспекта извоза, као једна од битних елемената прерађивачке индустрије Српске - рекао је министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.

- Оно што нам је још циљ јесте проширење, не само на општини Лакташи, већ ширимо и на друге општине. Посебно ћемо обратити пажњу на неразвијене општине у Српској - истакла је Ђукановићева.

Вендом тренутно запошљава 170 радника, а отварање нових погона биће и прилика за нова радна мјеста.

Захваљујући овом и сличним предузећима, наводе у градској управи, Лакташи су према привредним активностима трећа локална заједница у Српској, послије Бањалуке и Бијељине.

- Сигурно да су један од најбољих примјера, не само како се ради на територији овдје, града Лакташи, већ и Српске - поручио је градоначелник лакташа Мирослав Бојић.

Министарство привреде и предузетништва данас је отворило јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа.

Буџет са којим располажу је већи од милион марака, а конкурс је отворен до 25. августа.