latinica  ћирилица
10/08/2022 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Курти само зна да води политику пријетњи и уцјена

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да једино што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти зна јесте да дува у ратне трубе и води политику пријетњи и уцена, што свједоче и његове посљедње изјаве којима је још једном потврдио да жели сукобе и да ужива да о рату говори свакога дана.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Фото: ТАНЈУГ
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Фото: ТАНЈУГ

- Својим једностраним одлукама по питању српских регистарских таблица и личних докумената, Курти је погазио све споразуме, припремајући насиље на сјеверу. То је потврдио и данас, најављујући како од 1. септембра Приштина наставља са тзв. реципроцитетом, који има за циљ укидање српских докумената и регистарских таблица - навео је Петковић у саопштењу.

Како је истакао, инсистирање Београда и међународне заједнице да Курти повуче своје противправне и једностране мјере имало је за циљ да се шанса да дијалогу и разговорима у Бриселу, на чему све вријеме инсистира предсједник Србије Александар Вучић како би се сачували мир и стабилност на терену.

- Умјесто да формира Заједницу српских општина чиме би Срби добили своја колективна права и повећану безбједност, Курти наставља са својим милитантним плановима чија је крајња намјера протјеривање српског народа и институција државе Србије са простора Косова и Метохије, а то му неће поћи за руком - казао је Петковић.

Наглашава да је Београд увијек спреман да преговара и разговара о рјешењима која су примјенљива и одржива на терену, али да неко напада српски народ и одузима му документа је апсолутно неприхватљиво.

- Нити су српске таблице Милошевићеве таблице како говори Курти, нити су српске личне карте илегалне, па да их Курти замјењује документом на 90 дана, као да су Срби странци на КиМ. Срби на КиМ посједују документа државе Србије која важе у складу са свим њеним прописима, Уставом и законима и додатно нису у супротности ни са једним споразумом из Брисела - навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је нагласио да би "зато Курти насилно да укида српска документа јер добро зна да за то нема упориште ни у једном споразуму".

- Срби ће наставити да чувају мир и стабилност, али ће чувати и свој останак и опстанак на КиМ и своја загарантована права, која Аљбин Курти не може да гази и урушава из дана у дан - закључио је Петковић.