latinica  ћирилица
10/08/2022 |  14:22 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Интензивно напредује градња моста на Требишњици

Градња моста преко ријеке Требишњице на планираној траси источне обилазнице у Требињу, који финансира предузеће "Хидроелектране на Требишњици" са 11 милиона КМ, интензивно напредује, а тренутно је у фази израда стубова који најављују импозантну грађевину од вишеструког значаја за град.
Градња моста преко ријеке Требишњице - Фото: СРНА
Градња моста преко ријеке ТребишњицеФото: СРНА

Извршни директор за производњу и техничке послове у ХЕТ-у Илија Таминџија рекао је Срни да ће са 484 метра дужине и 11,6 метара ширине, овај мост бити највећи саграђен преко Требишњице.

- Подупираће га 14 стопа /стубова/ различите величине, а највеће оне у кориту ријеке достижу висину од 28 метара - навео је Таминџија.

Он је најавио да би изградња стубова требала да буде приведена крају за око мјесец дана, те потврдио да су почели и најобимнији радови на распонској конструкцији моста који ће кренути са лијеве обале.

Таминџија је напоменуо да ће највећи требињски мост добити употребну функцију тек по изградњи саобраћајница на траси обилазнице коју ће финансирати Влада Републике Српске посредством предузећа Путеви Републике Српске.

- Обилазница је насушна потреба, јер Требиње љети, па чак и зими има проблем са саобраћајним гужвама. Ова обилазница од Алексине међе до Бањеваца значајно ће растеретити саобраћај, а камионски ће бити у потпуности искључен из градске зоне - рекао је Таминџија.

Он је истакао да су бенефити од овог значајног инфраструктурног пројекта и то што ће отворити нове просторе за ширење града и урбанизацију, прије свега за изградњу пословних објеката, хотела, мотела или бензинских пумпи на подручју уз трасу.

Највећи мост на Требишњици, на траси велике градске обилазнице спојиће насеља Студенац и Горица. Радове изводи фирма "Интеграл инжињеринг", а уговорени рок за завршетак је новембар наредне године.