latinica  ћирилица
10/08/2022 |  17:00 | Аутор: Б92

Ђоковић се "враћа" иако се не враћа?

Српски тенисер Новак Ђоковић ускоро би могао да се врати у Топ 5 АТП ранг листе.
Новак Ђоковић - Фото: РТРС
Новак ЂоковићФото: РТРС

Ђоковић од освајања Вимблдона не игра на турнирима, иако је планирао да игра на мастерсима у Канади и Америци, па и УС Опену на којем га највјероватније неће бити.

Због тога, али и одлуке да на трећем Гренд слему сезоне нема бодова, очекује се његов драстичан пад на АТП ранг листи, али би прије тога могао и да напредује.

Тренутно заузима шесто мјесто у свјетском поретку и има 4.770 бодова, односно 230 мање од петопласираног Стефаноса Циципаса и више од 3.000 мање од "броја 1" Данила Медведева.

Ипак, упркос томе што не игра у Монтреалу који је почео овог понедјељка, Ђоковић може да "прескочи" Грка и постане пети тенисер свијета.

Циципас брани 360 бодова у Канади, а самим доласком на турнир обезбиједио је друго коло и барем 45 бодова, односно минимум 85 више од Ђоковића, али ће морати да дође до четвртфинала турнира уколико жели да задржи пето мјесто.

Опасност по Новака је и Норвежанин Каспер Руд, актуелни финалиста Ролан Гароса, али је пред њим такође тежак задатак пошто брани прошлогодишње четвртфинале и тренутно има 4.685 бодова – 85 мање од српског аса.

Да би престигао власника 21 Гренд слем титуле мора да дође барем до полуфинала, а први ривал (у другом колу) му је Словак Алекс Молчан.

Циципасу, са друге стране, слиједи окршај са младим Британцем Џеком Дрејпером.