latinica  ћирилица
10/08/2022 |  18:41 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Босанском Грахову прва литургија на празник Свештеномученика Милоша Билбије (ВИДЕО)

У Босанском Грахову служена је прва Света архијерејска литургија на празник Свештеномученика Милоша Билбије, којег је Сабор Српске православне цркве канонизовао у мају ове године. Милош Билбија био је свештеник који је крстио Гаврила Принципа.
Босанско Грахово-литургија (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org) -
Босанско Грахово-литургија (Фото: eparhijabihackopetrovacka.org)

Након Сарајевског атентата није пристао да кривотвори крштеницу Гаврила Принципа, да би му се судило као пунољетној особи, па је због тога мучен у Ливну. Умро је двије године касније од посљедица злостављања.

Свештеномученик Милош Билбија поново је међу својима, али овај пут као светац, с поносом истичу у Грахову.

Поносни су и биолошки потомци из породице Билбија. Један од њих, свештеник Војислав Билбија, израдио је кивот у којем, од данас, почива његов предак Милош.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије истакао је да сјећање на страдалнике из нашег рода јесте завјет који не смије остати неиспуњен, а оне које смо некад оплакивали данас прослављамо као светитеље.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је 21. маја да у Диптих светих унесе име почившег презвитера грковачко-црнолушког Милоша /Билбије/ и одреди да 10. август буде датум његовог прослављања.

Свештеномученик Милош Билбија пострадао је од задобијених рана током страховите тортуре аустроугарских власти јер није пристао да фласификује крштеницу Гаврила Принципа.

Након 102 године од смрти Милоша Билбије, односно 2018. године, извршено је обретење моштију које су са црнолушког гробља пренесене у Храм Светих апостола Петра и Павла у Босанском Грахову и на тај начин постале доступне вјерном народу.