latinica  ћирилица
10/08/2022 |  20:23 ⇒ 20:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп се позвао на Пети амандман, одбио да одговара

Бивши предсједник САД Доналд Трамп позвао се данас на право на ћутање које му даје пети амандман америчког Устава док је свједочио под заклетвом пред државном тужитељком Њујорка, а чија канцеларија води цивилну истрагу његовог пословања.
Доналд Трамп (Фото: илустрација/ EPA-EFE/SHAWN THEW) -
Доналд Трамп (Фото: илустрација/ EPA-EFE/SHAWN THEW)

Одредбом Петог амандмана право на ћутање грађани имају када је то у њиховом најбољем интересу, пренио је Глас Америке.

Трамп је стигао у канцеларију тужитељке Летише Џејмс мало прије 9.00 часова јутрос, а сат касније је објавио да је "одбио да одговара на питања на основу права и привилегија које припадају сваком грађанину по Уставу САД".

- Једном сам питао - ако сте невини, зашто се позивате на Пети амандман? Сада знам одговор на то питање - наводи се у саопштењу.

- Када ваша породица, компанија, сви људи у вашој орбити постанете мета неоправданог, политички мотивисаног лова на вјештице, који подржавају адвокати, тужиоци, медији који шире лажне вијести, немате избора - навео је још Трамп.

Правни експерти наводе да је за Трампа одговарање на питања тужилаца ризично јер све што каже може потенцијално да се искористи против њега у паралелној кривичној истрази коју води окружни тужилац Менхетна.

Пети амандман штити људе од приморавања да свједоче на сопствену штету у кривичном случају.

Прије само два дана агенти ФБИ претражили су Трампово имање Мар-а-Лаго на Флориди у оквиру друге федералне истраге о томе да ли је понио са собом класификоване податке када је напустио Бијелу кућу.

Истрага коју у Њујорку води Летиша Џејмс односи се на наводе да је Трампова компанија (Трамп организација) погрешно представљала вриједност своје имовине као што су терени за голф или стамбене зграде пред кредиторима и пореским властима.

- Моју велику компанију и мене лично нападају са свих страна - написао је Трамп на платформи за друштвене медије Истина коју је сам основао.

- Банана република! - додао је он.

У мају канцеларија тужитељке Џејмс саопштила је да се ближе крају истраге против Трампа и његове компаније.

Само је недостајало да бивши предсједник републиканац под заклетвом разговара са тужиоцима, што је другачији процес од свједочења пред судом.