latinica  ћирилица
10/08/2022 |  21:35 | Аутор: СРНА

Престаје да ради бенд "Емир Кустурица и Но смокинг оркестра"

Прослављени режисер Емир Кустурица потврдио је да ће бенд "Емир Кустурица и Но смокинг оркестра" престати са наступима и радом, те да ће сарадњу са бендом вјероватно наставити постављањем неких од својих филмова на оперску сцену.
Емир Кустурица (фото: EPA-EFE / Balazs Mohai HUNGARY OUT) -
Емир Кустурица (фото: EPA-EFE / Balazs Mohai HUNGARY OUT)

Париска "Олимпија", у којој "Емир Кустурица и Но смокинг оркестра" наступају 21. децембра, објавила је да ће то бити њихов посљедњи концерт под тим именом, а Кустурица за "Спутњик" наводи да је то исход 23-годишњег дјеловања.

- Мало која земља у свијету постоји да нас није угостила и да ми нисмо пренијели своје катарзично својство које смо повукли из српског кола и практично од кафанске музике направили нешто што је граничило некад са џезом, некад са етно-џезом, један кросовер који је врло брзо, 2000. године, постао дио тога што се звало ворлд мјузик - рекао је Кустурица.

Он наводи да је музички ангажман са "Но смокинг оркестра" био једна врста наставка филма "Црна мачка, бели мачор“.

- Имам утисак да је вријеме да се једноставно та авантура, која је трајала јако дуго и која је продужена рука филма, прекине у најкатарзичнијем моменту. У Ла Коруњи сутра имамо наступ негде пред 50.000 људи и треба да произведемо исто оно кружење наших базичних акорда и уопште композиција, где се заправо атмосфера бенда који пролази кроз катарзу лако преноси на публику, а онда се враћа лако нама и онда се то претвара у један узбудљив догађај - објашњава Кустурица.

Он каже да ће бенд "Емир Кустурица и Но смокинг оркестра" свирати и опроштајни концерт на Истоку, те напомиње да ће то можда бити у Москви.

Кустурица каже да је његов бенд "патентиран на Западу".

- Ми због Сорошеваца, због тог имитаторског, због кич позиције наше музике, никад нисмо успели ни да свирамо практично наш репертоар у Србији. Али то нама није ни био циљ. Наш спектар је био од Аустралије до Сјеверне Америке, све то смо заокружили и то је све био на неки начин продужетак филма - рекао је Кустурица.

Он је најавио да ће наставак сарадње, највјероватније, услиједити кроз могућност да неко од његових дјела буде постављено као опера коју ће режирати, подсјећајући да је и у "Бастиљи" 2011. године поставио "Дом за вјешање" који је игран у цијелом свијету.

Како наводи Кустурица, постоји могућност да се неке од тих опера, односно мјузикла на основу његових филмова, поставе у Србији, а највјероватније и у Русији.

Он је најавио да ће писати нову књигу и да ће ускоро снимити филм.

- У плану је филм `Казна без злочина`. Имао сам идеју, имам одличан текст, али то се показује немогуће са Казахстаном, нешто се тамо десило, није ми јасно шта. Имам један, рекао бих, савршен сценарио који смо написали /Гордан/ Михић и ја, `Бели облак Џингис Кана`, али он због скупоће вероватно никад неће бити снимљен - навео је Кустурица.

Он открива да има планове и за мали филм са својом кћерком, која је сценариста.